Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regeringsmemo's: Olie motief voor Irak-oorlog

  •  
19-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
565 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Nieuwe documenten leggen verband tussen oliebelangen en Irak-invasie
Een aantal maanden voor de Irak-invasie hebben Britse politici en olie-topmannen plannen besproken om Iraakse olievelden te exploiteren. De toenmalige Britse regering beweerde dat de massavernietigingswapens van Saddam Hussein de enige reden waren voor de aanval.
Tony Blair deed beschuldigingen over het Britse aandeel in olie als reden voor de oorlog in Irak voorheen af als nonsens. Er zou niet eens gesproken zijn over de olievoorraden in Irak.
Uit de documenten blijkt nu dat toenmalige Britse minister van Handel, barones Symons, aan BP heeft verteld dat Britse oliemaatschappijen recht hadden op een deel van de enorme Iraakse olie- en gasreserves ‘in ruil voor Blairs bereidheid om de Amerikaanse militaire plannen te steunen’.
BP heeft altijd volgehouden geen strategische belangen in Irak te hebben, maar noemt het land in een privé-gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken ‘het belangrijkste dat het in lange tijd gezien had’.
Barones Symons was het ermee eens dat het niet terecht zou zijn als Britse bedrijven de boot zouden missen in Irak nu het Verenigd Koninkrijk zo’n sterke medestander van de Amerikaanse regering was.
cc-foto: JFabra

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.