10

Reggae-festival weg uit Italië wegens racisme

Bob Marley hit Exodus krijgt nieuwe lading door beleid Berlusconi

Na 16 jaar is het Rototom Sunsplash vertrokken uit Italië en neergestreken in de Spaanse stad Benicasim, boven Valencia. Volgens de organisatoren werd de situatie in Italië te grimmig door het harde optreden van politie en andere staatsapparaten tegen immigranten.


“In Italië adem je de geur van intolerantie,” zegt organisator Filippo Giunta van de stichting Exodus die speciaal is opgericht om het festival over te brengen naar Spanje. “De laatste twee jaar gaat de politie hard tekeer tegen immigranten, met name zwarten. De regering bedrijft racistische politiek. We waren bang dat de vredige sfeer van ons festival zou verdwijnen.” Berlusconi regeert Italië met de uiterst rechtse Lega Nord, een partij die in meerdere opzichten aan de PVV doet denken en van immigratie en ‘veiligheid’ speerpunten maakt.

De 17e editie van het festival, dat 300 optredens telt in 8 dagen, vindt nu plaats in Spanje met optredens van onder meer Alpha Blondy, Morcheeba, Rai artiest Khaled en de Nederlandse band Black Prophet & Thunderstrike. Het duurt tot en met zaterdag. Volgens Giunta is Spanje ‘het meeste vrije land van Europa, met de meeste aandacht voor individuele vrijheden.’ Giunta vergelijkt de uittocht met die uit het lied Exodus van Bob Marley over de trek naar het beloofde land.

Giunta sluit niet uit dat het festival weerkeert naar Italië, maar dan alleen als er een andere regering komt.

France 24: Reggae festival leaves Italy for Spain over immigration row

Rototom Sunsplash (met live stream)

Geef een reactie

Laatste reacties (10)