Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regionale persdienst GPD verdwijnt

  •  
15-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
ANP-GPDkranten2_300.jpg
Persbureau voorziet al 76 jaar regionale kranten van nieuws. Pers reageert teleurgesteld
Een gevoel van teleurstelling gaat door de Nederlandse journalistiek bij het nieuws dat de GPD ophoudt te bestaan. De GPD verzorgde 76 jaar lang nieuwsberichten voor regionale kranten, momenteel zijn dat er vijftien. 45 Man personeel heeft vrijdagmiddag te horen gekregen dat het bestuur het persbureau per 31 december opheft. Dat meldt NRC Handelsblad.
Volgens de GPD is de directe aanleiding voor de opheffing het besluit van uitgeefconcern Wegener/MGL om uit de GPD te stappen. NRC citeert uit het uitgezonden persbericht:
Daarmee is het financiële draagvlak voor de organisatie zodanig verzwakt, dat de andere deelnemers geen mogelijkheden zien om de GPD in de huidige vorm voort te zetten. Er is nog overleg gaande over alternatieven voor samenwerking, ook met Wegener/MGL. Het besluit van het GPD-bestuur moet worden goedgekeurd door de algemene ledenvergadering. Voor het personeel zal een sociaal plan in werking treden.
Kranten als het Parool, het Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg zijn afnemers. De totale oplage van de bij de GPD aangesloten dagbladen bedraagt circa 1,5 miljoen, aldus NRC.
Op Twitter wordt teleurgesteld gereageerd: 
#Gpd‬ stopt per 2013, journalistieke kapitaalvernietiging
Regioverslaggever Bart Dirks:
De kogel is jammer genoeg door de kerk: Geassocieerde pers Diensten (GPD) houdt per 31 december 2012 op te bestaan. 45 man op straat
Onderzoeksjournalist  Brenno de Winter :
Nou weer persbureau GPD dat eind dit jaar stopt. Slechte dag voor journalistiek vandaag: http://www.nu.nl/media/2836241/ …

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.