156

Reizen alleen nog toegestaan na registratie

In een poging terroristen op te sporen moeten voortaan alle burgers die binnen de EU willen reizen met bus, trein, boot of vliegtuig zich eerst laten registreren. Bij de aanschaf van een vervoersbewijs naar een bestemming in een ander EU-land moet de reiziger zich identificeren. Nederland overlegt met België, Duitsland en Frankrijk over het invoeren van die ingrijpende maatregel. Dat schrijft de Volkskrant. Het plan is bevestigd door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De registratieplicht is bedacht door Belgische regering:

De Kamer van Volksvertegenwoordigers in België nam kort voor Kerst een wet aan om de verscherpte controle in mei 2018 in te voeren en ook te laten gelden voor vervoer binnen de EU. Een vervoersbewijs kan dan niet meer zonder geldig identiteitsbewijs worden gekocht: wie naar België wil, moet zich eerst laten registreren. De Belgische regering is met de Europese Commissie in gesprek over deze uitbreiding. De bedoeling is dat het voorstel eind januari wordt behandeld in een EU-overleg.

Het plan betekent dat bij bussen en treinen incheck-procedures komen zoals op luchthavens. De verwachting is dat de invoering daarvan gaat leiden tot vertragingen.

cc-foto: Mark Hodson

Geef een reactie

Laatste reacties (156)