36

Rekenkamer: aanschaf JSF nog steeds riskant

Aanschafprijs niet bekend, extra kosten voor bewapening, invoeren en beveiligen van gevoelige informatie riskant

Aan de aankoop van het gevechtsvliegtuig JSF kleven voor Nederland nog steeds aanzienlijke risico’s. De kosten voor aanschaf zijn niet bekend, er komen kosten bij voor bewapening en de invoering en beveiliging van gevoelige informatie vormen een risico. Dit concludeert de Algemene Rekenkamer (ARK) in haar vijfde rapportage over de JSF die donderdag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Het rapport geeft de stand van zaken weer tot augustus 2009.

De JSF is de beoogde opvolger van de verouderde F-16. Het kabinet heeft ongeveer 16 miljard euro gereserveerd voor de verwerving (6,1) en dertig jaar gebruik en onderhoud (9,9). Nederland doet sinds 2002 mee aan het JSF-project en heeft ruim 800 miljoen euro in de ontwikkeling gestoken.

De rekenkamer denkt nu dat de JSF duurder gaat uitvallen dan het kabinet gepland heeft.  Bovendien focust de regering te veel op de JSF, vindt de rekenkamer, dat vormt een risico als de keuze uiteindelijk niet op dat toestel zou vallen. Staatssecretaris Jack de Vries belooft de Kamer zo goed mogelijk in te lichten over de extra kosten.

Lees meer in het ND

Geef een reactie

Laatste reacties (36)