7

Rekenkamer maakt gehakt van ‘onverantwoorde’ bezuinigingen op AIVD

Plannen zouden onvoldoende onderbouwd zijn en teveel kennis gaat verloren door vertrek werknemers

De bezuinigingen door het kabinet op de AIVD zijn door de Algemene Rekenkamer hevig bekritiseerd. Volgens de Rekenkamer zal de bezuiniging van 68 miljoen euro op de dienst ‘diepe sporen nalaten in de organisatie’. Dat schrijft de NOS dinsdag.

Ondanks het feit dat het kabinet een deel van de bezuinigingen terugdraait is het leed al geschied. Veel medewerkers zijn vertrokken en daarmee is veel kennis verloren gegaan. Een ontwikkeling die haaks staat op de waakzaamheid wegens de dreiging van jihadisten en de bezetting van de Krim in Rusland.

De dienst probeert nu wel nieuwe werknemers te werven maar heeft zichzelf door de bezuinigingen voor een deel lamgeslagen doordat de interne academie ook is wegbezuinigd. Ook van andere maatregelen wordt gehakt gemaakt door de Algemene Rekenkamer, zoals het samenvoegen van de AIVD en MIVD in een pand. De plannen zouden onvoldoende doordacht zijn en de leiding zou teveel bezig zijn met reorganisatieplannen. Ook zou de bezuiniging onverantwoord zijn.

De AIVD schrijft op haar site:

De gevolgen daarvan zullen nog jaren voelbaar zijn en risico’s met zich meebrengen mede voor het gewenste niveau van operationaliteit. De maatregelen waarmee de AIVD invulling heeft gegeven aan de bezuinigingen waren namelijk primair gericht op de korte termijn en kapten het meerjarenperspectief af. Bij de invulling van de intensiveringen is het meerjarenperspectief (nog) onvoldoende gewaarborgd. Het kabinet heeft met zijn budgettaire beleid ten aanzien van de AIVD geen rekening gehouden met de tijd en techniek die de dienst nodig heeft om een informatiepositie op te bouwen en te onderhouden.

NOS: Rekenkamer kraakt bezuinigingen AIVD

Cc-foto: FaceMepls

Geef een reactie

Laatste reacties (7)