142

Rekenkamer oefent druk uit op kabinet om partijfinanciering

Donner gaat voorstel van vorige kabinet nogmaals bekijken, terwijl er al een initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks klaarligt

De Algemene Rekenkamer roept het kabinet met spoed op een nieuwe wetgeving voor de partijfinanciering te maken. Het initiatiefwetsvoorstel dat Kamerleden Tofik Dibi (GroenLinks) en Gerard Schouw (D66) eind november in 2010 presenteerden ligt nog steeds in de ijskast.

De Tweede Kamer heeft in december 2010 nog bij de minister aangedrongen om vóór 1 maart 2011 een wetsvoorstel in te dienen. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner zegt in een reactie nogmaals het voorstel te bekijken dat door het vorige kabinet is voorbereid. Het voorstel van Dibi en Schouw noemde hij niet.

Al jaren voldoet Nederland niet aan de regels van de Raad van Europa. De Rekenkamer meldt nu in een rapport dat ze niet langer kan wachten. Vergeleken met andere Europese landen in Nederland erg terughoudend in het stellen van regels aan partijfinanciering. Partijen krijgen nauwelijks beperkingen opgelegd betreft de hoogte van giften en de herkomst daarvan. Ook zijn er geen sacties bekend en is de onafhankelijke toezicht onvoldoende meldt de Rekenkamer.
De Pers: Rekenkamer wil snel wet financiering partijen
cc-foto: Roel 1943

Geef een reactie

Laatste reacties (142)