Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rel bij Amsterdams hof rond Tom Schalken

  •  
28-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
ANP-TomSchalken_BertusHendriks_HansJansen300.jpg
Opkomen voor Schalken kost raadsheer Peter Kop installatie bij het Amsterdamse hof. Schalken raakte in opspraak tijdens het proces Wilders
Het publiekelijk verdedigen van rechter Tom Schalken komt Peter Kop, oud-raadsheer in de Hoge Raad, duur te staan. Kop zegt dat hij om deze reden niet wordt geïnstalleerd als raadsheer-plaatsvervanger bij het Amsterdamse gerechtshof, zo meldt NRC Handelsblad. Kop schreef op de website van boekhandel Athenaeum dat Tom Schalken zich “gelukkig niet laat inperken” in de uitoefening van het recht op vrije meningsuiting.
Volgens NRC werd Kop afgelopen dinsdag door de president van het Amsterdamse gerechtshof Leendert Verheij ontboden vanwege deze uitspraak.
Schalken nam begin deze maand ontslag als raadsheer-plaatsvervanger en uitte in een interview met NRC kritiek op het handelen van de Amsterdamse rechtbank in de strafzaak tegen Geert Wilders. Schalken was een van de drie raadsheren van het Amsterdamse hof die het Openbaar Ministerie opdracht gaven Wilders te vervolgen. In deze zaak raakte hij zelf in opspraak.
Verheij vindt het “helemaal onaanvaardbaar” dat rechters elkaar in het openbaar de maat nemen. Hij eist dat Kop schriftelijk toezegt nooit publiekelijk kritiek te uiten op andere rechters.
Kop zegt hierop:
Omdat ik dit weiger zei Verheij dat mijn voorgenomen benoeming tot raadsheer-plaatsvervanger niet langer kan doorgaan. Hij ziet mijn artikel als onaanvaardbare kritiek op hem als functionaris.”
Verheij wil in NRC niet reageren omdat het om “een interne personele aangelegenheid” gaat. Inmiddels is er nog een lid van zijn gerechtshof, senior raadsheer Reiner de Winter, die het deze week op de website NJBlog.nl opneemt voor Schalken. 
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.