18

Rel in het Griekse parlement

Parlementariërs noemen elkaar 'vee' en roepen Heil Hitler

In het Grieks parlement is voor het eerst in meer dan twintig jaar een parlementslid de zaal uitgestuurd. Panagiotis Iliopoulos van Gouden Dageraad werd verzocht het parlement te verlaten voor beledigende uitspraken tijdens een debat over zijn partij. Een ander parlementslid maakte het nog bonter door ‘Heil Hitler’ te scanderen.

Dat schrijft De Standaard. In een debat over de vraag of de antiracismewetgeving in Griekenland moet worden aangescherpt beschuldigde een lid van de conservatieve regeringspartij oppositiepartij Gouden Dageraad ervan om zich achter de parlementaire onschendbaarheid te verschuilen om rassenhaat aan te moedigen. Ilopoulos reageerde daarop door de parlementsleden van de meerderheid uit te schelden voor ‘waardeloos’ en ‘vee’. De voorzitter van het parlement gelastte hem vervolgens de zaal te verlaten. ‘Jullie zullen het nationalisme met geen enkele wetgeving verslaan’, zei Ilopoulos nog.

Toen Ilopoulos de zaal verliet, deed een parlementslid van het extreemlinkse Syriza er nog een schepje bovenop. Hij bestookte Ilopoulos met ‘Heil Hitler’-kreten. 

Geef een reactie

Laatste reacties (18)