Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rel in Turkije om conservatief uniform stewardessen

  •  
25-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
ta_300.jpg

Welkom aan boord van de 16e eeuw: Nieuwe - kuise - outfit Turkish Airlines gaat terug in de tijd

In Turkije is commotie ontstaan over het nieuwe uniform voor het cabinepersoneel van Turkish Airlines. De kleding, ontworpen door de fameuze designer Dilek Hanif, is wel erg traditioneel. Tegelijkertijd heeft de luchtvaartmaatschappij bekend gemaakt alcoholconsumptie op binnenlandse vluchten te verbieden. Critici zien een – zoveelste – conservatieve machtsgreep.
In Turkije woeden wel vaker hevige discussies over de identiteit, zeker sinds premier Erdogan aan de macht is en er gevreesd wordt dat hij religie te veel invloed wil geven op het openbare leven. Zo is sinds zijn aantreden het verbod op het dragen van hoofddoekjes in het onderwijs opgeheven. Ook is op bepaalde plaatsen de verkoop van alcohol aan banden gelegd. En nu zijn er dan de nieuwe uniformen van Turkish Airlines die leiden tot een storm van protest op nieuwe media.
RTEmagicC_n_40810_4.jpg
De conservatief ogende kleding is voor critici het zoveelste bewijs dat religieuze krachten het land in een tijdmachine willen zetten, in de achteruitstand wel te verstaan. De uniformen doen denken aan de kledij uit een populaire soap ‘De geweldige eeuw’ over het tijdperk van Süleyman de Grote die in de 16e eeuw heerste, vinden ze. Vooral op de hoofdeksels, fezzen, klinkt kritiek. Een collega-ontwerper noemt het werk belachelijk en meer passen bij landen als Saoedi-Arabië. 
Turkish Airlines heeft met een verklaring getracht de gemoederen te sussen. Volgens de maatschappij tonen de gelekte foto’s slechts een van de mogelijke ontwerpen. Tegelijkertijd erkent de directeur van Turkish Airlines, voor bijna de helft staatseigendom, dat het beleid in overeenstemming is met de wensen van de regering.
De uniformen zijn ontworpen door Dilek Hanif, een ontwerpster die als eerste Turk wist door te dringen tot de Parijse haute couture. Haar handelsmerk is gebruik van traditionele borduursels (zie foto).
Video: Dilek Hanif over de ontwerpen (Turks)

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.