Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rel in Zeeuwse bibliotheek om boek over de hel

  •  
30-09-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
boek300_01.jpg
Auteur: 'Dit zijn on-Nederlandse toestanden' ... Bibliotheek ontkent druk uit gereformeerde kringen
Een boekpresentatie in de openbare bibliotheek van het Zeeuwse dorp Rilland zorgt voor commotie. Volgens schrijver Terrence Lauerhohn – pseudoniem voor Peter Scheefhals – dreigde de bijeenkomst aanvankelijk te worden afgeblazen uit vrees voor reacties uit streng-christelijke hoek. Zijn debuut ‘De Negen Cirkels’ zou de christelijke inwoners tegen de borst stuiten omdat het gaat over de hel. Dat onderwerp zou taboe zijn.
In een interview met de Provinciale Zeeuwse Courant  (betaalde editie) zegt Lauerhohn zich wild te zijn geschrokken, omdat de afzegging nogal abrupt kwam. “Toen ik het boek had aangeboden, reageerde die mevrouw van de bibliotheek nog heel enthousiast, ze wist niet dat er in Rilland een schrijver woonde. Maar afgelopen vrijdag kreeg ik opeens een telefoontje dat er nogal verzet was uit gereformeerde hoek en dat de presentatie opnieuw zou worden besproken.”
RTEmagicC_DeNegenCirkels_omslag_voor_web.jpg
Aan de redactie van Joop vertelt Lauerhohn het onbegrijpelijk te vinden dat een openbare bibliotheek een boek weert vanwege druk vanuit christelijke kringen. “Het komt door de angst voor de gereformeerde gemeenschap”, zegt hij hoorbaar aangedaan. “Heel Nederland kijkt de hele tijd naar de islam, maar we zouden ook eens in ons eigen huis moeten kijken. Dit zijn on-Nederlandse toestanden. Dat dit nog kan in Nederland!”
Wat het precies is aan zijn boek, dat naar eigen zeggen is geïnspireerd op Dantes Inferno, dat zo veel weerstand oproept, kan de schrijver niet duiden. Het thema is de hel, maar er staan volgens hem geen passages in die christenen tegen de borst zouden kunnen stuiten. “Ze hebben gewoon de achterflap gelezen en hun conclusies getrokken. Ik ben zelf atheïst, maar ik heb respect voor elk geloof. Er staat echt geen onvertogen woord in mijn boek”, vult hij aan. “Als een boekhandel het zou weren, zou ik dat niet erg vinden. Dat is hun goed recht, zij moeten rekening houden met hun klanten. Maar dit is een openbare bibliotheek. Ze onthouden de bevolking kennis. Er hangt geen bordje ‘christelijk’ boven de deur bij de bibliotheek. Als ze er een bordje christelijk boven hangen, vind ik het best. Dan is het waarom duidelijk, maar dit is een openbare bibliotheek.” 
Uiteindelijk heeft Lauerhohn te horen gekregen dat de bibliotheek de presentatie op een andere datum alsnog door wil laten gaan, maar hij heeft ervoor bedankt: “Het is graag, of niet.”
Volgens de bibliotheek is er geen sprake geweest van druk om de lezing af te gelasten. Sterker nog: de lezing is niet afgelast. De auteur zelf zou niet meer willen verschijnen, verklaart de bibliotheek desgevraagd tegenover Joop: 
Er is maandag nog overleg geweest met de auteur. Natuurlijk moeten we rekening houden met onze christelijke omgeving. Bij alle activiteiten moeten we rekening houden met onze omgeving, dat is normaal. We moeten er namelijk ook ons personeel op inzetten. De inwoners hier zijn die discussies trouwens al gewend. Het is niet nieuw voor ze. We hebben nog geen reacties gehad. (…) Het klopt niet dat de auteur niets van ons hoorde. Maandag is er contact geweest met de mededeling dat hij bij ons in de lobby zijn signeersessie kon houden. Hij moest erover nadenken, want hij voelde zich denk ik in de steek gelaten omdat mijn collega toen zei dat ze zijn presentatie moest overleggen met haar leidinggevende om te zien of het zou passen in de activiteiten, zoals met de gemeente is afgesproken.
De bibliotheek zegt schrijver Terrence Lauerhohn nog steeds de hand toe te reiken: hij is nog steeds welkom om in de lobby zijn signeersessie te houden.
Volgens Lauerhohn zijn de beweringen van de bibliotheek pertinente leugens.
Ik had al een persbericht de deur uitgestuurd toen de bibliotheek reageerde dat het boek bij christenen gevoelig zou kunnen liggen en dat zij er geen problemen mee willen krijgen.
De medewerkster met wie Lauerhohn in eerste instantie contact had was zelf ook teleurgesteld en beloofde zich hard te maken voor de vrijheid van de schrijver.
En dat heeft ze ook gedaan naar de directrice, waarna werd gezegd dat het nu wel door zou mogen gaan. Maar ik ben daar zo van geschrokken en het geeft zo’n onprettig gevoel.
De angst bij de bibliotheek is volgens de schrijver geen incident maar een symptoom.
Het is maar een klein clubje dat hier de dienst uitmaakt. De kerk krijgt hier alle steun. Ik vind dit oprecht eng. Het is een openbare bibliotheek en mijn boek is ook nog eens niet controversieel.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.