12

Rel om racistisch feest Franse politie-agenten

Racistisch feestje van Franse agenten veroorzaakt golf van verontwaardiging in Frankrijk

Het had een privé feestje moeten worden van een groepje Franse agenten, maar een van de gasten kwam op het idee er wat foto’s van op Facebook te plaatsen en toen barstte het schandaal los.

De agenten, die werken in de buitenstad Val-de-Marne ten Oosten van Parijs, hadden zich voor een feestje van hun werk verkleed als donkere mensen en daar verschillende schokkende foto’s van gemaakt, schrijft de Franse krant Le Figaro

Zo is er een foto waarop de collega’s overdreven lachend de camera in kijken en zoveel mogelijk ‘witte tanden’ laten zien. Op een andere foto zot een agent met bananen op zijn schoot en krabt hij onder zijn oksel. De gewaden die ze dragen zijn direct afkomstig uit de koloniale tijd.

Een medewerker van de Franse regering die werkt voor gelijkheid van Fransen uit overzeese gebieden rakelde de affaire op door screenshots van de foto’s te maken en die alsnog op Facebook te publiceren.

Ze had de tip gekregen van een vriend van een van de agenten. Toen het nieuws eenmaal naar buiten was gekomen, liet de agent weten dat ze alleen maar ‘voor de lol een negeravond’ hadden gehouden en er verder geen bedoelingen mee hadden gehad. De foto’s laten echter duidelijk zien dat het geen grapje is, maar ronduit racistisch.

Verschillende anti-racisme organisaties hebben aan de bel getrokken en klachten ingediend.

“Als politie-agenten die ervoor zijn racisme te bestrijden zelf racistisch zijn, dan kan ik me voorstellen dat de strijd tegen racisme zo langzaam opschiet,” zegt een woordvoerder.

Het ‘Conseil Représentatif des Associations Noires de France’, CRAN, (vertegenwoordiging van organisaties voor zwarte Fransen) is geschokt door de gelijkenis met de de oude ‘blackface’ bijeenkomsten in Frankrijk. Tijdens deze oude feesten uit de negentiende eeuw maakten Fransen zwarte mensen  belachelijk door zich als kleurling te schminken en karikaturaal te verkleden.

De algemene inspectie van de nationale politie in Frankrijk is inmiddels een intern onderzoek gestart naar de kwestie. Alle agenten worden gehoord. Het gebruiken van het woord ‘negro’ (neger, danwel nikker) is in Frankrijk strafbaar.

Het is overigens niet de eerste keer dat Franse agenten op racisme zijn betrapt in Frankrijk. Vorig jaar werd een agent betrapt op het verspreiden van racistische uitlatingen op internet en een andere agent werd beschuldigd van islamofobe uitingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)