14

Rel over omgedraaide rolpatronen in Saoedische comedy

Gekwetste imams vinden vrouw met vier echtgenoten geen leuke grap

Tash ma Tash (vrij vertaald: Geen probleem) is een populaire Saoedische satirische comedy die al 16 seizoenen loopt en onder meer te zien is op de Arabische satellietzender MBC. Bij de start van de ramadan sneden de makers de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen, en vooral de ondergeschikte positie van de laatsten, aan.


Reactionaire imams, die het aartsconservatieve land toch al naar de verdoemenis zien gaan vanwege enkele ‘hervormingsmaatregelen’ van koning Abdullah, zijn zoals te verwachten viel woest. 

In de aflevering was te zien hoe een vrouw trouwt met vier mannen en daarvoor precies dezelfde argumenten gebruikt waarmee Saoedische mannen hun polygamie verdedigen. Zo hertrouwde ze de eerste keer omdat haar man er na vijf jaar niet meer aantrekkelijk uit zag. Daarna trouwt ze nog een keer om haar vriendinnen de loef af te steken en tenslotte neemt ze er nog een Syriër bij omdat ze is uitgekeken op Saoedische mannen.

De show viel slecht bij imams en internetmannen. In de Britse krant The Daily Telegraph klaagt een imam dat hij zich gekwetst voelt omdat de show de draak steekt met geloof. Op internet roepen mannen dat het programma aanzet tot prostitutie.

Vorige week zorgde de show ook al voor een kijkersshock door een Arabier op te voeren die plotseling een christelijke priester bleek te zijn. Pogingen om het programma van de buis te halen zouden weinig kans maken omdat de koning er fan van schijnt te zijn.

Boven: Clip voor een aflevering van Tash ma Tash die eerder dit jaar werd uitgezonden

The Daily Telegraph: Role reversal Saudi comedy provokes anger among male population

Geef een reactie

Laatste reacties (14)