7

Rel: Sarkozy gebruikt Obama in campagne

Nog een rel: Sarkozy laat Merkel vallen

Met nog een week te gaan voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft Sarkozy de woede van zijn tegenstanders uitgelokt door een mediastunt uit te halen met Obama. Beelden van een video-conferentie tussen de twee regeringsleiders werden ter beschikking gesteld aan de tv-journaals. Tegenstanders beschuldigen Sarkozy ervan diplomatieke kanalen te misbruiken voor zijn campagne.


Sarkozy à Obama : “Nous allons gagner ensemble” door LeNouvelObservateur
Het Belgische opinieblad Knack schrijft:

Het filmpje toont een zeldzame blik op de informele gesprekken tussen wereldleiders. Wanneer Obama zegt ‘Het is wellicht druk’, antwoordt een grijnzende Sarkozy in het Engels: ‘We zullen winnen, Mr Obama. Jij en ik, samen.’. De camera verlaat de kamer zodra de presidenten de onderwerpen Syrië, Iran en olie aansnijden. 

De tv-stunt brengt Frankrijk in verlegenheid, zo vindt het campagneteam van François Hollande, de socialistische presidentskandidaat en Sarkozy’s grootste rivaal. De Socialistische Partij (SP) beschuldigt Sarkozy ervan het diplomatische protocol te doorbreken om zijn campagne nieuw leven in te blazen en het imago van de president te versterken. ‘De beelden verzwakken de geloofwaardigheid van Frankrijk in Washington en de rest van de wereld.’

Zondag veroorzaakte Sarkozy een nieuwe rel door de rol van de Europese Centrale Bank ter discussie te stellen. De Vlaamse zakenkrant De Tijd schrijft:

De Franse president Nicolas Sarkozy wil het debat openen over de rol van de Europese Centrale Bank bij de groeistimulus. Een staaltje verkiezingsretoriek die zonder twijfel bijzonder slecht onthaald wordt door de Duitse kanselier Merkel, aangezien de twee in november nog overeenkwamen geen uitspraken te doen over de ECB. (…) Dat Sarkozy nu het pact van november opblaast, lijkt veel weg te hebben van paniekvoetbal. Zijn grote socialistische rivaal François Hollande laat immers geen kans liggen om met scherp te schieten op de ECB. Hij wel het begrotingspact van december heronderhandelen. ‘En dit door de groei en de tewerkstelling veel meer te beklemtonen, en de rol van de Europese Centrale Bank in die richting te heroriënteren’.

Volgens peilingen gaat de socialist Hollande de zittende president Sarkozy bij de tweede ronde op 6 mei verslaan. Frankrijk krijgt dan voor het eerst in bijna een kwart eeuw een linkse president.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)