Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Relatie eten en kanker niet aangetoond'

  •  
07-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Flickr_Steak_SoyCulto_300
Onderzoekers waarschuwen dat veel stoffen onterecht als beschermend worden aangeprezen of juist als ongezond worden gedemoniseerd 
Het verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en kanker is nog helemaal niet aangetoond, schrijft de Volkskrant vrijdag. De krant baseert zich op een artikel van twee Amerikaanse wetenschappers in The American Journal of Clinical Nutrition. Zij stellen dat de meeste onderzoeken naar dit onderwerp weinig opleveren. Onderzoeken die helemaal geen verband laten zien verdwijnen in een la.
Jonathan Schoenfeld en John Ioannidis waarschuwen dat op deze manier veel stoffen ‘als beschermend tegen kanker’ worden aangeprezen of juist als ongezonde ingrediënten worden gedemoniseerd.
De Volkskrant schrijft dat de wetenschappers voor hun studie een originele aanpak kozen: 
Zij sloegen een bekend Amerikaans kookboek open, haalden er willekeurig vijftig recepten uit, en gingen van alle daarin opgesomde ingrediënten na of er in de wetenschappelijke literatuur iets was gepubliceerd over een mogelijk positief of negatief verband met kanker. Het bleek dat naar 80 procent van de benodigdheden – van boter, kaas en eieren tot ui, olijven en bacon – studies waren gedaan. Soms slechts een enkel onderzoek, maar naar bijvoorbeeld koffie en vlees vele tientallen.
Wat bleek: mooie cijfers waren in rapportages vaak duidelijk zichtbaar gemaakt, terwijl onderzoekers ‘negatieve’ uitkomsten wegstopten in de lopende tekst.
Voor een aantal ingrediënten werden de onderzoeken nog eens goed bekeken. Dan bleek meestal het effect mee te vallen. Gemiddeld zat het allemaal rond de nul. 
Foto-cc: SoyCulto

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.