60

Religieuze scholen tegen homo-voorlichting

Protestants-christelijke scholen willen niets opgelegd krijgen... Andersom is echter geen probleem

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) wil dat scholen voortaan verplicht les gaan geven over seksuele diversiteit. De Besturenraad, de koepel van het protestants-christelijk onderwijs, probeert er tegelijkertijd alles aan te doen om dit vanwege ‘principiële bezwaren’ te voorkomen. Zo vond vice-voorzitter van de Raad van State, Piet-Hein Donner, donderdag een brief op zijn mat waarin hij – met klem – wordt opgeroepen een negatief advies uit te brengen over de plannen.

De koepel heeft grote principiële bezwaren tegen de plicht om onder meer een onderwerp als homoseksualiteit aan de orde te brengen in de klas. De directeur van de Besturenraad, Kuiper, vindt dat men zich met dit voorstel ‘op een gevaarlijk hellend vlak’ bevindt. Het bijzonder onderwijs moet ruimte hebben en houden om zich op basis van hun eigen identiteit lesstof aan kinderen over te dragen.

Het Reformatorisch Dagblad schrijft:

Volgens de directeur van de Besturenraad, Kuiper, heeft de overheid de taak om de deugdelijkheid van het onderwijs te bewaken. Deze taak mag echter niet zo ver worden opgerekt dat de overheid lessen over seksuele diversiteit verplichtend aan het bijzonder onderwijs gaat opleggen.

Het bijzonder onderwijs dicteert overigens intussen wel wat op de overige openbare scholen wel en niet wordt onderwezen. Zo werd in januari vorig jaar al duidelijk dat uitgeverij Malmberg, één van de top 3 van educatieve uitgeverijen van Nederland, een waslijst hanteert aan taboes voor schoolboeken die zijn bestemd voor het protestants-christelijk onderwijs. Omdat vaak maar één lesboek wordt gemaakt, gelden deze normen hiermee meteen voor alle scholen. Zo mag er onder meer geen emancipatie voorkomen in de boeken (vrouwelijk buschauffeurs zijn taboe). Lees meer hierover op Joop: Jeetje, dit mag niet in het onderwijs!

cc-foto: Guillaume Paumier

Geef een reactie

Laatste reacties (60)