126

Religieuze scholen verbannen leerlingen waarvan moeders autorijden

Saoedi-Arabië? Nee, Londen. 

Een orthodox-joodse groepering in Londen verbiedt vrouwen auto te rijden. En om dat af te dwingen worden de leerlingen van moeders die dat toch doen van school verwijderd.


Het gaat om de Britse afdeling van de Belz sekte in noord-Londen, een orthodoxe club die vooral in Israël veel aanhangers telt en achterlijke regels koestert. In een in het Hebreeuws opgestelde brief staat:

Moeders van leerlingen die begonnen zijn met autorijden hebben veel woede veroorzaakt onder de ouders van onze leerlingen. Daarom is het met ingang van juni niet meer mogelijk dat een student studeert binnen onze onderwijsinstellingen als zijn haar moeder autorijdt.

Joodse organisaties verklaren dat het gaat om een ultra-orthodoxe geloofsopvatting waar gematigde joden niets van moeten weten. Een woordvoerdster van de Joods-Orthodoxe Feministische Alliantie verklaart tegenover Channel 4 dat de sekte zcih schuldig maakt aan een verdraaiing van de joodse wetten en regels.

Het ministerie van onderwijs gaat de kwestie onderzoeken. Het vermoeden bestaat dat de scholen van de sekte onder meer de wet overtreden die onderwijsinstellingen verplicht tot het actief promoten van tolerantie tegenover anderen.

Geef een reactie

Laatste reacties (126)