1

Rellen bij proces Mubarak

Update: Israƫlische parlementariƫr bood Mubarak asiel aan... Mubarak pleit onschuldig... Voor- en tegenstanders van de oud-president slaags

Voormalig Egyptische president Hosni Mubarak is woensdag voorgeleid voor de rechtbank in Caïro. Hij staat terecht op verdenking van de betrokkenheid bij de dood van honderden anti-Mubarak demonstranten eerder dit jaar. Rond de Nationale Politieacademie in Caïro raakten voor- en tegenstanders van de Egyptische oud-president slaags met elkaar. Tegenstanders wisten Mubarak eerder dit jaar na massa-protest af te zetten, maar de oud-president geniet nog steeds steun van een deel van de bevolking.


De grote politiemacht wist niet te voorkomen dat de twee groepen elkaar met stenen bekogelden. Voorstanders van Mubarak zongen ‘oh Mubarak, hou je hoofd hoog. We zullen de gevangenis verwoesten en platbranden’. Onderwijl zongen tegenstanders van de oud-dictator ‘verhef je stem, vrijheid zal niet sterven’.

Mubarak staat samen met zijn twee zoons, Gamal en Alaa, zijn voormalige minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli en zes hoge officieren terecht. Naast betrokkenheid bij de dood van honderden demonstranten eerder dit jaar, wordt hij ook verdacht van corruptie en machtsmisbruik. Indien veroordeeld, kan hij de doodstraf krijgen.

Tot op het laatste moment was onduidelijk of Mubarak zelf bij het proces aanwezig zou zijn. Uiteindelijk is geoordeeld dat de oud-president gezond genoeg is om het ziekenhuis in Sharm el-Sheikh te verlaten en naar Caïro te reizen. Mubarak lag sinds april in het ziekenhuis vanwege vermeende hartklachten.

Tegenstanders van de oud-president zijn verheugd hem achter slot en grendel te kunnen zien.  Ahmed Farghali, één van de demonstranten die buiten het ziekenhuis in Sharm el-Sheikh zijn samengekomen om Mubarak ‘uit te zwaaien’, verklaart dat hij niet kon geloven dat hij de president gevangen in een kooi zou zien. “Het ging mijn stoutste dromen te boven.”

Update 12.30

Ex-president van Egypte, Hosni Mubarak, pleit op de eerste dag van zijn proces onschuldig.

Update 13.40

De Israëlische parlementariër Binyamin Ben-Eliezer heeft bekend gemaakt dat hij ex-president Hosni Mubarak asiel in Israël heeft aangeboden. Ben-Eliezer is persoonlijk bevriend met Mubarak. Hij bood hem enkele maanden geleden asiel aan Mubarak wees dit echter af omdat hij ‘een patriot’ is, aldus Ben-Eliezer. Het is niet duidelijk of de parlementariër zijn voorstel met de Israëlische regering heeft besproken.

AD: Israëlische parlementariër bood Mubarak asiel aan

AD: Mubarak arriveert bij rechtbank, rellen in Caïro

The Guardian: Egypt, Syria, Libya and Middle East unrest (met live updates)

Haaretz: Trial against Mubarak for alleged crimes against protesters opens in Cairo

France24: Live: Ousted president Hosni Mubarak stands trial

Geef een reactie

Laatste reactie