37

Rellen en steekpartij bij Turkse ambassade Brussel

In Brussel zijn er rellen uitgebroken bij de Turkse ambassade waar Turkse Belgen hun stem uit konden brengen op het referendum van Erdogan. Drie Koerdische Turken zijn daarbij neergestoken. Aanleiding voor de rellen was de aanhoudende spanning tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president.

De rellen braken rond 16.00 uit, omdat enkele Erdogan-aanhangers posters hadden opgehangen in de buurt van de ambassade met de boodschap om voor het referendum te stemmen. Koerdische Belgen namen aanstoot aan de posters, waarna het incident escaleerde. De Brusselse politie heeft het over ‘zware incidenten’ waarbij verscheidene mensen gewond raakten en naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Volgens VRT is de rust voor de Turkse ambassade nog niet teruggekeerd, maar heeft de politie de situatie onder controle. De Turkse ambassade zelf wil geen commentaar geven op het incident. Charles Michel, de Belgische premier veroordeelt het geweld ‘ten stelligste’.

In Nederland kan pas vanaf 5 april gestemd worden op het referendum. Bij de stembussen is het verboden om politieke symbolen of propaganda op te hangen. Sport- en Belevingscentrum De Scheg in Deventer, waar gestemd kan worden, zegt geen onrust te verwachten. “Wij hebben een beveiligingsbedrijf ingehuurd dat iedereen in de gaten houdt en controleert of zij een wapen bij zich hebben,” zegt een woordvoerder. Andere locaties maken gebruik van metaaldetectors, en ook de politie is extra alert op ongeregeldheden.

Foto: CC AMISOM Public Information

Geef een reactie

Laatste reacties (37)