32

Rellen in Griekenland na politieke moord

Lid extreemrechtse partij Gouden Dageraad bekent moord op linkse rapper

In Griekenland zijn in verschillende steden rellen uitgebroken. Duizenden mensen waren de straat op gegaan vanwege de moord op een linkse rapper door een lid van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. In Athene raakten betogers slaags met de oproerpolitie.


De oproerpolitie zette traangas en schokgranaten in om de betogers uiteen te drijven. Volgens Griekse media probeerden betogers een politiebureau aan te vallen, zo meldt NU.nl. 

De 34-jarige rapper Pavlos Fyssas overleed woensdagochtend nadat hij was neergestoken bij een café in Keratsine, in het westen van Athene. Ooggetuigen zeiden dat de verdachte in eerste instantie weg was gegaan bij het café, zo meldde NRC Handelsblad eerder. Hij kwam echter later terug met een groep mensen die, gebaseerd op hun kleding, op aanhangers van Gouden Dageraad leken.

De dader, een 45-jarige man, heeft inmiddels bekend en is ook naar eigen zeggen lid van de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad. Woensdag deed de Griekse politie daarom een inval bij de kantoren van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad naar aanleiding van de steekpartij.

Fyssas was volgens zijn vrienden een antifascistische activist. Aanhangers van Gouden Dageraad zijn in het verleden vaker slaags geraakt met antifascisten, maar nooit met zo’n dodelijke afloop.

NU.nl: Rellen bij betoging om steekpartij Griekenland

NRC: Inval bij Gouden Dageraad na dodelijke steekpartij Griekenland

Geef een reactie

Laatste reacties (32)