1

Rellen in Londen nemen weer toe

Ook in de wijk Hackney zijn jongeren slaags geraakt met de politie

Dit weekend braken er in Londen rellen uit, nadat een 29-jarige man donderdag in de wijk Tottenham door de politie is neergeschoten. Het zijn de ergste rellen waar de stad in 25 jaar mee te maken heeft. Oorzaak: sociale onrust, hoge armoede en hoge werkloosheid.

Update Dinsdag 08.45

De onrust in de Londense buitenwijken heeft zich gisteravond uitgebreid. Op twintig plaatsen zijn auto’s en gebouwen in brand gestoken en winkels geplunderd. Ook in Birmingham, Manchester, Liverpool en Bristol zijn jongeren de straat opgegaan en brachten daar vernielingen aan
Deze overzichtskaart laat zien waarin Engeland geweld is uitgebroken.

Minister-president Cameron heeft zijn vakantie onderbroken en is teruggevlogen naar Londen om met de Cobra, de commissie voor noodgevallen, te overleggen wat er moet gebeuren.

Update 22.10

Ook in het Engelse Birmingham zijn inmiddels rellen ontstaan. Ook hier zouden ramen van winkels worden ingegooid en zouden relschoppers zijn begonnen met plunderen. De Britse premier David Cameron heeft aangekondigd toch terug te komen van vakantie.

De rellen ontstonden drie dagen geleden allereerst in de wijk Tottenham, maar verspreidden zich al snel naar andere delen van de stad. Na Enfield, Thames, Lewisham en Peckham is nu ook de wijk Hackney aan de beurt. Honderden jongeren zijn de straat op gegaan en keren zich af van de politie door met stenen te gooien. Ook gaan er auto’s in vlammen op en worden winkels beroofd.

Als oorzaak voor de rellen wordt onder andere de dood van een 29-jarige man genoemd. Deze werd door de politie doodgeschoten. Reden voor het lossen van de schoten is nog onduidelijk. Ook zijn de jongeren de straten opgegaan om te protesteren tegen de sociale onrust. Zo maken ze zich onder andere boos over de hoge werkloosheid en de daarmee gepaarde hoge armoede.

Intussen zijn er al meer dan 215 mensen gearresteerd, zo wist minister May van Binnenlandse Zaken te melden. Ook zijn er 35 agenten gewond geraakt.

Volgens de Britse krant The Guardian organiseren de jongeren zich door met elkaar te communiceren via de chatfunctie ‘Ping’ op de Blackberry-telefoon. 

Hoewel de rellen immens zijn, weigert de Britse premier David Cameron terug te komen van vakantie om de situatie onder controle te krijgen. De Londense burgemeester Boris Johnson en de minister van Binnenlandse Zaken daarentegen kwamen wel eerder van vakantie terug.

The Guardian: London riots: the third night

NOS: Geweld Londen laait weer op

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reactie