4

Rellen in São Paulo bij metrostaking

Personeel blijft staken ondanks rechterlijk verbod ... Politie zet traangas in om stakers uiteen te drijven ... WK voetbal wordt donderdag afgetrapt

Aanstaande donderdag wordt het WK Voetbal in Brazilië afgetrapt. In aanloop daarnaar staakt het metropersoneel van de stad São Paulo. Ondanks een verbod van de rechter, gaan de stakingen er gewoon door: de vakbonden eisen een loonsverhoging voor het personeel van 12 procent, maar het metrobedrijf wil niet verder gaan dan 9 procent. Vijf dagen geleden legden de medewerkers het werk al neer; maandag zette de politie traangas in om het stakende personeel uit een station te verdrijven.


Een Braziliaans rechter heeft geoordeeld dat de werknemers gewoon weer aan het werk moeten. Volgens de rechtbank maken de vakbonden misbruik van het feit dat het WK bijna van start gaat. De metro is hierbij het voornaamste vervoermiddel voor WK-gangers: het nieuwe stadion van São Paulo is het makkelijks bereikbaar met de metro. De afgelopen dagen alleen al hadden zo’n vier miljoen mensen last van de staking.

De vakbonden houden echter voet bij stuk. Na de rechterlijke uitspraak hebben zij hun leden geraadpleegd. Die hebben uiteindelijk besloten dat de staking voor onbepaalde tijd voor moet gaan, ondanks eventuele boetes die hierdoor zullen volgen. Ook eventuele korting op de salaris nemen de stakers op de koop toe.

De rechter heeft de vakbonden een boete opgelegd van 222.000 dollar per dag voor iedere dag dat de staking doorgaat, bovenop de 45.000 dollar die de vakbonden moeten betalen voor de eerste vier dagen dat er werd gestaakt.

Aanvankelijk eisten de bonden een loonsverhoging van 16,5 procent, maar ze kwamen de werkgevers tegemoet door de looneis te verlagen naar 12,2 procent. De werkgevers willen echter niet toegeven en bieden een maximale verhoging van 8,7 procent.

Ook in Rio de Janeiro overweegt het metropersoneel vanaf dinsdag te gaan staken.

The New Zealand Herald: Subway strikers, police clash in Sao Paulo, Brazil
Al Jazeera: Court rules Sao Paulo subway strike ‘illegal’
NOS: Metro blijft stilstaan in São Paulo

Geef een reactie

Laatste reacties (4)