38

Rellen na vrijspraak agent in Cleveland

Rechter erkent dat agent 49 kogels afschoot op twee ongewapende zwarte automobilisten, maar komt toch tot vrijspraak

In de Amerikaanse stad Cleveland zijn rellen uitgebroken, nadat een blanke politieman was vrijgesproken van doodslag op twee zwarte Amerikanen. Een demonstratie tegen de vrijlating liep uit de hand. Bij het protest trokken de demonstranten door de stad. Ze hielden borden omhoog waarop stond ‘Ben ik de volgende?’ en ‘Handen omhoog, niet schieten’. Volgens de politie zijn 12 demonstranten aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Dat schrijft de NOS. De rechtbank concludeerde dat de twee zwarte Amerikanen Timothy Russell (43) en Malissa Williams (30) eind 2012 in hun auto werden doodgeschoten nadat ze er vandoor gingen toen de politie hen wilde aanhouden voor rijden met een kapotte richtingaanwijzer. De politie opende het vuur toen er tijdens de achtervolging een harde knal uit de motor kwam en vuurde 137 kogels af.

Agent Michael Brelo loste 49 schoten, waarvan 15 vanaf de motorkap door de voorruit. De rechtbank concludeerde dat de twee in de auto op dat moment geen gevaar meer vormden. Maar volgens de rechter was het probleem dat niet bewezen kon worden dat het de kogels uit het wapen van Brelo waren die de twee hadden gedood. Daarom sprak hij de agent vrij.

President Obama probeert met een aantal maatregelen de spanningen tussen politie en bevolking te verkleinen. Politiekorpsen krijgen niet langer de beschikking over gepantserde rupsvoertuigen, granaatwerpers en bajonetten.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)