53

Relschoppers azc-Geldermalsen krijgen celstraffen

Vijf relschoppers zijn maandag veroordeeld tot een celstraf voor hun aandeel aan de rellen in Geldermalsen omtrent de komst van een asielzoekerscentrum. In december waren de mannen betrokken bij ongeregeldheden rond het gemeentehuis in Geldermalsen, waar op dat moment de gemeenteraad vergaderde over de komst van een azc. Vier relschoppers zijn veroordeeld tot een celstraf, variërend van zes maanden cel waarvan een deel voorwaardelijk, tot 2 maanden celstraf waarvan 1 maand voorwaardelijk. Een vijfde man kreeg een taakstraf van 100 uur.

De groep mannen is de eerste in een reeks die voor de rechter moet komen. In totaal worden er 32 relschoppers berecht.

De groep relschoppers probeerde in december het gemeentehuis binnen te dringen, waar een vergadering gaande was. De politie moest de raadsvergadering afbreken, omdat de veiligheid van de raadsleden niet meer gegarandeerd kon worden. De raadsleden moesten uiteindelijk via een achterdeur vluchten.

De rust is teruggekeerd
In de weekendkrant schrijft de Volkskrant dat de rust inmiddels terug is gekeerd in ‘asielzoekersland’. Vrij geruisloos zijn er de afgelopen maanden zo’n 50 opvanglocaties voor vluchtelingen bijgekomen, zonder dat relschoppers daar de boel flink hebben opgeschut. De krant zet een aantal redenen hiervoor uiteen, waaronder burgemeesters en andere bestuurders die het initiatief nemen, zonder inspraakavonden te organiseren. Ook zouden de scherpe kantjes in het debat eraf zijn, nu de crisissfeer voorbij lijkt te zijn en er betere coördinatie tussen gemeenten is.

NOS: Celstraffen voor azc-rellen Geldermalsen

Geweld wint: geen azc in Geldermalsen

Geef een reactie

Laatste reacties (53)