9

Rembrandt-echtpaar op papier gescheiden

Huwelijksportretten na veel gebakkelei door Nederland en Frankrijk gesplitst aangekocht

Nederland en Frankrijk worden uiteindelijk geen gezamenlijk eigenaar van de huwelijksportretten van Rembrandt. Het schilderij van Maerten Soolmans komt in Nederlandse handen, diens bruid Oopjen Coppit wordt Frans eigendom. Dat heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten weten.

Aanvankelijk wilde Nederland beide werken kopen, daarvoor was zelfs als 80 miljoen euro voor gereserveerd door het kabinet. Nog eens 80 miljoen zou door het Rijksmuseum worden opgehoest, maar uiteindelijk ging de regering van Frankrijk – waar de schilderijen zich nu bevinden – daar niet mee akkoord, omdat minister Bussemaker in een eerder stadium had toegezegd te streven naar een gezamenlijke aankoop. 

Nu is dus ook die gezamenlijke aankoop van de baan en zal het echtpaar worden gescheiden. Tenminste, alleen qua eigendomsakte. Voor een LAT-relatie hoeven de doeken niet te vrezen: bij de aankoop door de twee landen is afgesproken dat het duo altijd samen tentoongesteld zal worden en dat ze ook niet los van elkaar mogen worden doorverkocht. 

Over de exacte details van de koop en het bedrag dat ermee gemoeid is, deed het ministerie geen verdere mededeling. De laatste onderhandelingen met de verkoper, de Franse baron De Rothschild, lopen nog. 

Bron: AD

Geef een reactie

Laatste reacties (9)