107

Remkes: Wel degelijk parallellen tussen PVV en NSB

Commissaris van de koningin: 'Sommige partijen gedijen bij rellen. Dit soort partijen hebben meestal geen langdurig bestaan… Dat is een schrale troost'

De commissaris van de Koningin, Johan Remkes, is donderdag op het matje geroepen door de gemeenteraadsfractie Forza! in Haarlemmermeer. Reden was zijn aanwezigheid bij de hagepreek van Thomas von der Dunk. Remkes zou door de lezing bij te wonen ‘alle PVV-stemmers in Noord-Holland hebben geschoffeerd’, aldus Forza!-fractievoorzitter Paul Meijer. De partij Forza! profileert zichzelf graag als een nauw aan de PVV verwante partij.


Remkes verklaarde tijdens het gesprek dat de vrijheid van meningsuiting één van de belangrijkste pijlers is van onze samenleving. Daarom heeft hij de lezing van Von der Dunk bijgewoond. Bovendien ziet Remkes wel degelijk parallellen tussen de PVV en de NSB.

Remkes verklaart:

Voor mij is de vrijheid van meningsuiting één van de belangrijkste peilers onder onze rechtsstaat. En voordat je de indruk wekt dat die vrijheid van meningsuiting in gevaar is, moet je dus goed weten waar je aan begint […] Waar het gaat om zo’n inhoudelijke beoordeling, met historische vergelijkingen, ben ik altijd uitermate voorzichtig. Omdat de omstandigheden altijd anders zijn […] Er zijn natuurlijk ook parallellen, en dat is niet alleen nu. Dat hebben we in de loop van de achter ons liggende jaren vaker gezien, dat sommige politieke partijen gedijen bij het veroorzaken van rel. Die dan vervolgens z’n geheel eigen zelfstandige betekenis gaan krijgen. En dat is, zo moet je terugkijkend, ook concluderen, voor de korte termijn soms een effectieve electorale strategie. Maar politieke partijen, dat is mijn overtuiging, die uitsluitend op de korte baan bestaan met name bij het veroorzaken van rel, daarvan zal de geschiedenis leren, dat ze geen langdurig hebben. En dat is misschien een hele schrale troost.

De partij met het meeste kritiek op de commissaris vond het overigens niet nodig naar de verklaring van Remkes te luisteren. De drie fractieleden verlieten bij aanvang van het gesprek de zaal, tot woede van VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers en burgemeester Theo Weterings. De burgemeester heeft aangekondigd nog in gesprek te gaan met de fractieleden over hun ‘actie’.

Fractievoorzitter Paul Meijer:

Wij vinden het een gemiste kans dat de commissaris het heeft nagelaten afstand te nemen van de inhoud van deze lezing. Het signaal dat de heer Remkes hiermee heeft afgegeven, betreuren wij. Hiermee bedrijft onze commissaris van de koningin wat ons betreft politiek dat niet past bij de status van zijn ambt. Hij hoort boven de partijen te staan en politieke partijen op te roepen om op inhoud met elkaar in debat te gaan en niet op basis van het oproepen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Om ons signaal van ongenoegen aan de commissaris van de koningin, die wij echter verder hoog hebben zitten, kracht bij te zetten zal onze fractie deze sessie dan nu ook verlaten.”

cc-foto: Piet Plaat

Geef een reactie

Laatste reacties (107)