16

Rendieren op Noordpool sterven hongerdood door klimaatcrisis

Onderzoekers van het Noorse Pool Instituut hebben op 1200 kilometer afstand van de Noordpool honderden dode rendieren aangetroffen. De dieren zijn afgelopen winter verhongerd omdat de weersomstandigheden veranderen. Iedere winter overlijden er rendieren maar het is slechts een keer eerder voorgekomen dat er zo’n groot aantal verhongerde dieren werd ontdekt en dat was in 2008. De onderzoekers tellen ieder jaar het aantal rendieren op Svalbard, een archipel van gletsjers en bevroren toedra’s tussen Noorwegen en de Noordpool. Een van de onderzoekers, Åshild Ønvik Pedersen, vertelde aan de publieke omroep NRK geschrokken te zijn van de vondst.

De rendieren die nog leven in het gebied zijn veel magerder dan gewoonlijk. In december is het gebied getroffen door hevige regenval, tot voorheen zeer ongebruikelijk. Het regenwater bevriest als het op de toendra’s terecht komt en de laag ijs maakt de plantengroei onbereikbaar voor de grazende rendieren. Ze moesten daardoor hun toevlucht nemen tot zeewier langs de kust, maar dat is veel minder voedzaam. De rendieren proberen gedreven door de honger ook voedsel te vinden op de kliffen, wat de ‘berggeiten-strategie’ wordt genoemd. Die expedities zijn levensgevaarlijk voor de dieren omdat de kliffen zeer steil zijn.

Het rendier is de grootste herbivoor van de poolcirkel. Ze begrazen de toendra’s en onderhouden zo de plantengroei. Mocht het rendier uit het landschap verdwijnen dan heeft dat grote gevolgen voor het gebied.

cc-foto: Allan Hopkins

Geef een reactie

Laatste reacties (16)