41

Reporters zonder Grenzen: WikiLeaks ‘onverantwoordelijk’

Afghaanse informanten in gevaar door noemen van hun namen. Overheden zullen internetmedia nauwer in de gaten houden. UPDATE: WikiLeaks bereidt nieuwe publicatie voor

“Onverantwoord”, zo noemt de organisatie Reporters without Borders (Reporters zonder Grenzen) de publicatie van 92 duizend documenten over de oorlog in Afganistan. De organisatie zegt dit in een open brief aan oprichter Julian Assange van klokkeluiderssite WikiLeaks die de stukken onthulde.

Open brief aan Wikileaks-oprichter
Klokkeluiderswebsite WikiLeaks heeft de levens in gevaar gebracht van vele Afghaanse informanten wiens namen in de documenten stonden, zo schrijft secretaris-generaal van Reporters zonder Grenzen Jean-François Julliard. WikiLeaks ondermijnt bovendien de positie van journalisten. Overheden hebben nu een excuus om internetmedia nauwer in de gaten te houden.

WikiLeaks reageerde via Twitter:

“Reporters Sans Fact-checking Washington has issued some idiot statement, based on a bunch of quotes we never made.”

Update
Trouw meldt dat WikiLeaks opnieuw geheime stukken over de oorlog in Afghanistan openbaar wil maken. Dat heeft de oprichter van site, Julian Assange (foto), donderdag aangekondigd. Wanneer de vijftienduizend nog achtergehouden stukken online worden gezet, liet hij in het midden.

Foto-cc: Biatch0r

Geef een reactie

Laatste reacties (41)