Laatste update 20:52
71

Republikeinen ontmantelen Obamacare in de Verenigde Staten

Huis van Afgevaardigden stemt in met afschaffing Obamacare

 

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag de eerste echte stappen gezet om de gezondheidszorg in het land te ontmantelen. De Affordable Care Act, ook wel bekend als Obamacare, moet worden vervangen door de plannen van de huidige president, Donald Trump. Een maatregel om dit mogelijk te maken is donderdag nipt aangenomen met 217 stemmen voor en 213 tegen. Alle 193 Democraten stemden tegen.

Het plan van Trump moet nog door de Senaat goedgekeurd worden. Verwacht wordt dat dat nog wel even kan duren, omdat veel senatoren wijzigingen in de plannen willen doorvoeren. Overigens ziet het ernaar uit dat de Republikeinen hun zin krijgen in deze: ook in de Senaat hebben zij een meerderheid, zij het een kleine: 52 tegenover 48 Democraten.

Door de maatregelen van Trump komen miljoenen Amerikanen zonder zorgverzekering te zitten. Ook zijn chronisch zieken de pineut: zij zullen veel meer geld moeten neertellen voor zorg dan nu onder Obamacare, mede omdat er strengere voorwaarden gesteld worden om chronisch zieken te verzekeren. De verzekeringsmaatschappijen wrijven vast in de handen: zij kunnen straks hogere premies voor dure zieken vragen.

De veranderingen
Onder Obamacare mochten verzekeringsmaatschappijen mensen die al een aandoening hadden, niet weigeren. Nu kunnen de maatschappijen vrijstelling van dat verbod krijgen van de federale overheid.

Verzekeringsmaatschappijen waren onder Obamacare verplicht voor een breed pakket van vergoedingen te zorgen. Ook daarvoor kunnen ze nu een vrijstelling krijgen. Zo’n 24 miljoen Amerikanen zullen hun verzekering verliezen, zo voorspelt het onpartijdig Congressional Budget Office.

De verplichting tot het nemen van een ziekteverzekering wordt door Trump ook afgeschaft. De boete die mensen zonder verzekering riskeerden, wordt nu omgezet in een “belastingvoordeel” voor mensen die zich vrijwillig verzekeren.

Anticonceptie of voorlichting over anticonceptie behoort in de Verenigde Staten van Donald Trump ook tot het verleden. Planned Parenthood, de organisatie die zich bezighoudt met gezinsplanning, krijgt geen subsidie meer.

Doel van dit allemaal? 300 miljard dollar besparen.

Het is nog maar de vraag of de Senaat de plannen goed zal keuren. De maatregelen werden in het Huis van Afgevaardigden aangenomen met 217 tegenover 213 stemmen, waaronder alle 193 Democraten.

Nog geen zes weken geleden, eind maart, besloot het Huis van Afgevaardigden de plannen van Trump en Paul Ryan af te wijzen.

Dodd Frank
Het wetsvoorstel dat een einde moet maken aan ruim veertig regels uit de Dodd-Frank Act is donderdag ook door de commissie Financiën van het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd. In 2010 werd de Dodd-Frank Act aangenomen na de bankencrisis. Doel van de maatregel was de financiële sector aan banden te leggen. Het wetsvoorstel zal nu aan het voltallige Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen dus een meerderheid hebben, worden voorgelegd. Als het daar wordt aangenomen, moet het in de Senaat nog meer dan zestig stemmen halen om aangenomen te kunnen worden. Daar zullen dan Democratische stemmen voor nodig zijn.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (71)