28

Republikeinen pakken winst in de Senaat

Zware nederlaag voor Obama … 'Uitslag is meer een ontevreden stem over Obama dan een stem vóór de Republikeinen'

Preisdent Barack Obama is flink tot de orde geroepen. De Republikeinen hebben een meerderheid in de Senaat bereikt bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Ze hebben tenminste 52 van de 100 zetels in handen gekregen. Het Witte Huis wilde nog niet reageren op de zware nederlaag voor Obama.


De Republikeinen boekten winst in West Virginia, Arkansas, Montana, Colorado, South Dakota en North Carolina. Door dit verlies hebben de Democraten zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat geen meerderheid meer. Daarmee worden het twee zware jaren voor Obama.

De Democraten zagen hun verlies al met lede ogen aankomen. Bij de gouverneursraces vielen enorme klappen. Bijna geen enkele zittende Democratische gouverneur is herkozen. Het pijnlijkste verlies voor Obama was in zijn thuisstaat Ilinois. Daar krijgt de Republikein Bruce Rauner het voor het zeggen ten koste van de Democraat Patt Quinn.

Vandaag hebben we een motie van wantrouwen van het Amerikaanse volk gezien. Het huidige leiderschap van Obama is tot de orde geroepen”, concludeert NOS correspondent Wouter Zwart.

Amerikanen zijn gefrustreerd over de politiek die niets meer voor elkaar krijgt. Ze zijn gefrustreerd over de economie. Het gaat weliswaar beter, maar veel Amerikanen merken daar thuis weinig van. Daar hebben de Republikeinen campagne op gevoerd. Ze hebben een hele simpele, doeltreffende vraag gesteld: ‘Bent u tevreden met uw president? Nee? Stem dan op ons.’ Dat is dus gebeurd.

Zwart meent dan ook dat de uitslag van de verkiezingen vooral gezien kan worden als een stem tegen het huidige beleid van Obama en niet zo zeer als een stem vóór de Republikeinen. Met de uitslag van deze verkiezingen is het ondenkbaar dat Obama nog iets van zichzelf kan laten zien. Democratische wetten van zijn hand zal hij er niet meer doorheen krijgen.

NOS: ”Obama is tot de orde geroepen”

Trouw: Republikeinen pakken meerderheid in de Senaat

Geef een reactie

Laatste reacties (28)