Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Republikeinen verdeeld; begrotingscrisis VS duurt voort

  •  
29-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Republikeinen300.jpg
Republikeins voorstel voor hoger schuldenplafond vindt zelfs in eigen gelederen onvoldoende steun in Huis van Afgevaardigden. Stemming uitgesteld. Amerikaanse schuldencrisis houdt ook Azië in greep
Het einde van de begrotingscrisis in de Verenigde Staten lijkt nog lang niet in zicht. Een voorstel van de Republikeinse partij om de staatsschuld terug te brengen werd donderdagnacht niet eens in stemming gebracht, omdat er zelfs binnen de partij onvoldoende steun voor was. De Democraten zouden so wie so tegen de voorgestelde bezuinigingen en de verhoging van het schuldenplafond met 900 miljard dollar stemmen. Maar ook vanuit de aartsconservatieve Tea Party-beweging kwamen hevige protesten.
De Volkskrant beschrijft vrijdagochtend de verdeeldheid binnen de Republikeinse partij. Met de woorden “Get your ass in line!” probeerde John Boehner, de voorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de bedenker van het begrotingsvoorstel, zijn partijgenoten in het gareel te krijgen. 
Door de verdeeldheid van de Republikeinen duurt de impasse rond de begroting voort en dreigen de VS in een nieuwe crisis te belanden, zo schrijft de Volkskrant. Boehner probeert al maanden tot een compromis te komen met president Barack Obama over een verhoging van de maximaal toegestane staatsschuld. Voor aanstaande dinsdag moet er een oplossing zijn, anders zullen de VS niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dit zal ernstige gevolgen voor de bevolking en de economie hebben.
Het Haarlems Dagblad schrijft dat de Amerikaanse schuldencrisis ook in Azië wordt gevoeld. Het uitstel van de stemming van donderdagnacht is bij beleggers niet in goede aarde gevallen.
Op de foto: John Boehner met in zijn kielzog onder anders Tea Party-politica Michelle Bachmann. cc: Republican Conference
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.