64

Republikeinen verdeeld; begrotingscrisis VS duurt voort

Republikeins voorstel voor hoger schuldenplafond vindt zelfs in eigen gelederen onvoldoende steun in Huis van Afgevaardigden. Stemming uitgesteld. Amerikaanse schuldencrisis houdt ook Azië in greep

Het einde van de begrotingscrisis in de Verenigde Staten lijkt nog lang niet in zicht. Een voorstel van de Republikeinse partij om de staatsschuld terug te brengen werd donderdagnacht niet eens in stemming gebracht, omdat er zelfs binnen de partij onvoldoende steun voor was. De Democraten zouden so wie so tegen de voorgestelde bezuinigingen en de verhoging van het schuldenplafond met 900 miljard dollar stemmen. Maar ook vanuit de aartsconservatieve Tea Party-beweging kwamen hevige protesten.

De Volkskrant beschrijft vrijdagochtend de verdeeldheid binnen de Republikeinse partij. Met de woorden “Get your ass in line!” probeerde John Boehner, de voorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de bedenker van het begrotingsvoorstel, zijn partijgenoten in het gareel te krijgen. 

Door de verdeeldheid van de Republikeinen duurt de impasse rond de begroting voort en dreigen de VS in een nieuwe crisis te belanden, zo schrijft de Volkskrant. Boehner probeert al maanden tot een compromis te komen met president Barack Obama over een verhoging van de maximaal toegestane staatsschuld. Voor aanstaande dinsdag moet er een oplossing zijn, anders zullen de VS niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dit zal ernstige gevolgen voor de bevolking en de economie hebben.

Het Haarlems Dagblad schrijft dat de Amerikaanse schuldencrisis ook in Azië wordt gevoeld. Het uitstel van de stemming van donderdagnacht is bij beleggers niet in goede aarde gevallen.

Lees meer bij de Volkskrant: Republikeinen tot op het bot verdeeld: stemming uitgesteld.

Haarlems Dagblad: Schuldencrisis VS houdt ook Azië in greep

Lees ook bij de Volkskrant: Schuldencrisis VS, wat betekent dit voor ons?

Op de foto: John Boehner met in zijn kielzog onder anders Tea Party-politica Michelle Bachmann. cc: Republican Conference

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (64)