Laatste update 15:28
59

Republikeinen: ‘vrouwen moeten zich bedekken’

Wie dacht dat de Amerikaanse republikeinen al wel genoeg deden om het leven van vrouwen moeilijker te maken, heeft ze duidelijk onderschat. Zo hebben ze de financiering van Planned Parenthood stopgezet, waardoor talloze vrouwen zonder medische zorg en contraceptie zitten. Gekke dingen zoals een postnatale depressie, of vreemde ziektes zoals zwangerschappen, worden in hun nieuwe plan voor de Amerikaanse gezondheidszorg niet meer verzekerd. Sterker nog, zwangerschap zou een reeds bestaande aandoening kunnen worden, waar vrouwen 425% meer voor zouden moeten betalen. Vrouwen, ze zullen moeten bloeden.

Maar er is meer. De republikeinen tonen de veelzijdigheid van hun vrouwenhaat, door nota bene op de dag dat er gestemd zou worden over deze nieuwe gezondheidswet, een vrouwelijke journaliste het Huis van Afgevaardigden uit te schoppen. Waarom? Omdat ze een mouwloze jurk aan had. Hoe durft ze.

Ook andere journaliste werd toegang tot de sprekersruimte ontzegd, omdat haar uitdagende, sletterige, afleidende en onacceptabele schouders voor iedereen te zien waren. De vrouw probeerde nog bladzijden uit haar notitieblok te scheuren om haar aanstootgevende armen te bedekken. Tevergeefs, ze was nog steeds ‘onacceptabel’.

Nu bestond de dresscode van het Amerikaanse Congres al langer, maar er staat niets anders in dan dat mensen zich ‘representatief’ moeten kleden. Dat betekent dat het aan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is om daar invulling aan te geven. En laat dat nou op dit moment de aartsconservatieve republikein Paul Ryan zijn. Heel toevallig wordt de dresscode alleen extra streng toegepast op vrouwelijke journalisten, twee van de voor republikeinen meest vervelende vliegen in één klap.

De schoudergechoqueerde Paul Ryan nam recent nog de tijd om aan het Congres het belang van ‘representatieve’ zakenkleding te benadrukken. Hij legde hierbij echter niet uit te wat dit volgens hem inhield, wat er precies zo onprofessioneel is aan vrouwenarmen, of waarom bijvoorbeeld Kellyanne Conway en Ivanka Trump wel te koop mogen lopen met hun aanstootgevende armen en schunnige seksueel suggestieve schouders.

Natuurlijk moeten mannen in het Amerikaanse Congres zich ook aan de dresscode houden, wat in hun geval inhoudt dat ze een pak en een stropdas moeten dragen. Een erg goed punt. Behalve dat mouwloze jurken of bloezen in vrijwel alle landen als acceptabel, professioneel en representatief worden gezien. Tenzij je in Saoedi Arabië woont.

Ondertussen worden vrouwen met hoofddoeken en boerkini’s bespot, gehoond en gediscrimineerd. Kortom: vrouwen die zich bedekken zijn onacceptabel. Vrouwen die zich onvoldoende bedekken zijn onacceptabel. Het lijkt wel alsof het niet aan de vrouwen ligt.

The Guardian: Why not just ban women? The Republican dress code is straight out of The Handmaid’s Tale

Geef een reactie

Laatste reacties (59)