58

Republikeinen willen protesteren op de Dam

Actievoerders: Demonstratierecht tijdens huldiging te ver ingeperkt ... Waxinelichtwerper nu al in cel 

Terwijl de overheid alles in het werk stelt om de huldiging van koning Willem-Alexander vlekkeloos te laten verlopen en critici hun afkeer voornamelijk loslaten op het Koningslied, loopt het Nieuw Republikeins Genootschap zich warm voor een heur protest tegen de monarchie.


De groepering van republikeinen wil op 30 april van zich laten horen met witte t-shirts en een groot spandoek dat opgelaten moet worden aan ballonnen. “Willem-Alexander heeft zelf gezegd geen moeite te hebben met demonstraties tegen de monarchie. Het moet dus geen probleem zijn om in een wit T-shirt met de tekst ‘Ik Willem Niet’ en met een witte ballon op de Dam rond te lopen”, aldus de republikeinen tegen de NOS.

Officieel mag er op zes plaatsen in Amsterdam geprotesteerd worden tegen de staatsvorm en huldiging, waaronder het Waterlooplein, het Spui en het Frederiksplein. De Dam, waar het feestje van de monarchisten plaatsvindt, is echter taboe. Wat erg gebeurt als ze het toch doen is onduidelijk. De NOS schrijft: “De republikeinen hebben naar eigen zeggen tot twee keer toe per mail gevraagd om inzicht in de geweldsinstructies van de politie, maar ze hebben geen antwoord gekregen.” De republikeinen hebben ook een eigen protestlied.

Eén mogelijke demonstrant kan het protest niet meemaken. Edwin L., de man die in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets wierp, is opgepakt door justitie, officieel op verdenking van stalking. Volgens justitie is er geen enkel verband met de huldiging. Edwin L., die voor het vergrijp twee jaar lang in de gevangenis zat, werd uiteindelijk veroordeeld tot vijf maanden cel.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)