Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Republikeinen willen stemmen bemoeilijken

  •  
29-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_stemmen_vs.jpg
Door het hele land worden de kieswetten aangescherpt
In de Verenigde Staten zijn de Republikeinen bezig om overal waar ze de meerderheid hebben de kieswetten aan te scherpen zodat het moeilijker wordt om te gaan stemmen.
Dat meldt de New York Times. De maatregelen bestaan er onder meer uit dat stemmers een identiteitsbewijs met foto moeten kunnen laten zien en dat het aantal dagen dat vantevoren kan worden gestemd wordt beperkt. Ook wordt het in een aantal staten moeilijker voor onafhankelijke organisaties om kiezers zich te laten registreren. De Republikeinen zeggen dat ze het doen om fraude tegen te gaan, maar de democraten stellen daartegenover dat er tot nu toe nauwelijks fraude is aangetoond. Het bracht de democratische senator Brad Hutto ertoe te zeggen: 
De Republikeinen moeten wel een smoes verzinnen om dit door te voeren, want het klinkt niet best om te zeggen: we willen niet dat Latino’s of zwarte Amerikanen gaan stemmen.
Volgens deskundigen worden vooral minderheden, arme mensen, studenten en ouderen door de maatregelen getroffen. De eerste drie groepen stemmen vooral democratisch, de laatste bestaat vooral uit zwevende kiezers.
Foto CC: Muffet

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.