22

Republikeins Congreslid prijst aanslag Iran, oppert Amerikaanse steun aan IS

Het Republikeinse Congreslid Dana Rohrabacher was afgelopen donderdag tijdens een congressionele hoorzitting vol lof over de recente terreuraanslagen in Iran. Een ‘good thing’, noemde de Amerikaan het, die daarbij ook suggereerde dat de Verenigde Staten wellicht moeten samenwerken met terreurorganisatie Islamitische Staat.

We hebben onlangs een aanval op Iran gezien en de Iraanse regering, de mullahs, geloven dat ze zijn aangevallen door soennitische troepen. Dit betekent misschien het einde van bepaalde verbintenissen die de Verenigde Staten zijn aangegaan. Wat mij betreft, en ik wil dit even gezegd hebben en zien wat u ervan vindt, is het niet in ons voordeel dat de Verenigde Staten steun verlenen aan soennieten die Hezbollah en het sjiitische gevaar voor ons aanvallen? Is dat niet iets goeds En zo ja, misschien is dit wel een strategie van Trump, dat hij de ene groep tegen de andere opzet, gezien het feit dat het om twee terreurorganisaties gaat.


Afgelopen woensdag werd Iran opgeschrikt door een tweetal, gelijktijdig uitgevoerde aanslagen. Gewapende terroristen bestormden het parlementsgebouw en gijzelden daar enige tijd meerdere mensen. Ook werd het mausoleum voor ayatollah Khomeini aangevallen, waarbij een van de terroristen zichzelf opblies. Zeker 17 mensen kwamen bij de aanslagen om het leven, tientallen anderen raakten gewond. De aanslagen werden volgens de Iraanse regering uitgevoerd door IS, dat het al langer op Iran gemunt zou hebben.

De suggestie van Rohrabacher werd direct van tafel geveegd door Matthew Levitt, directeur van het contraterrorismebureau van The Washington Institute:

Die aanvallen zijn opgeëist door Islamitische Staat. Het is nooit in ons bestwil om een terreurorganisatie als Islamitische Staat te steunen. Wat we moeten doen is de aanslagen in Iran veroordelen, zoals we met elke andere terreurdaad zouden doen, zelfs als we Iran verantwoordelijk houden voor het steunen van terrorisme.

Aan die verklaring had Rohrabacher echter geen boodschap:

‘Dat is net zoiets als zeggen dat Joe Stalin een verschrikkelijke vent was, waar we ons nooit mee moeten inlaten, ook niet als dat tegen Hitler is. Misschien is het wel een goed plan als we radicale moslims tegen elkaar laten vechten. Daar laat ik het bij.’

Het Republikeinse Congreslid deed zijn uitspraken een dag nadat ook het Witte Huis weinig sympathie kon opbrengen voor Iran. In een officiële verklaring van het Witte Huis stond: ‘We betreuren de onschuldige slachtoffers van de aanval in Iran. We benadrukken dat staten die terrorisme steunen het risico lopen slachtoffer te worden van het kwaad dat zij verspreiden.’

Het zal voor veel Amerikanen niet als een verrassing komen dat Rohrabacher Amerikaanse steun aan IS wel ziet zitten. Hij is een fervent voorstander van een regimewissel in Iran en staat bekend als pleitbezorger van Mujahedin-e Khalq, een splintergroepering die berucht is om zijn mensenrechtenschendingen en als doel heeft de Iraanse overheid omver te werpen. Tot 2012 stond de groepering op de Amerikaanse terreurlijst. Rohrabacher werd door Politico al eens omschreven als ‘Poetins favoriete Congreslid’. Mensenrechtenschendingen door Rusland wuifde hij weg, dat was allemaal ‘onzin’.

Bron: ThinkProgress / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (22)