71

Republikeins Congreslid: ‘Met wapens hadden meer Joden de Holocaust overleefd’

Meer Joden zouden de Holocaust hebben overleefd als zij een wapen zouden hebben gehad. Dat heeft het Republikeinse Congreslid Don Young uit Alaska gezegd tijdens een raadsbijeenkomst over oplossingen voor schietpartijen op scholen. Young is er net als Trump van overtuigd dat de manier om wapengeweld te bestrijden het hebben van meer wapens is.

Hoeveel miljoenen mensen zijn er niet doodgeschoten omdat ze geen wapens hadden? Vijftig miljoen in Rusland, omdat hun burgers ongewapend waren. Hoeveel Joden werden er in de ovens gestopt omdat ze ongewapend waren?

De video-opname van de bizarre uitspraak werd gedeeld door Dimitri Shein, de kandidaat voor het Congres namens de Democraten en directe tegenstander van Young. Shein is zelf aan het begin van de clip te zien, als hij van Young wil weten wat hij een oplossing voor het wapengeweld vindt.

Na het verschijnen van de videobeelden heeft de woordvoorder van Young laten weten dat de opmerking ‘volledig uit de context is gerukt’:

Hij bedoelde dat toen Hitler vuurwapens in beslag nam van joodse Duitsers, die gemeenschappen minder goed in staat waren zichzelf te verdedigen. Hij bedoelde niet dat een gewapende Joodse bevolking in staat zou zijn geweest de gruwel van de Holocaust te voorkomen, maar dat het ontwapenen van burgers schadelijke gevolgen kan hebben. Een weerloos volk wordt overgelaten aan de genade van zijn leiders.

Het is niet de eerste keer dat een Republikeinse politicus stevig de mist in gaat met een dergelijke opmerking. Op een vraag van CNN-presentator Wolf Blitzer in 2016 of de moord op zes miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog voorkomen had kunnen worden met andere wapenwetten, antwoordde Carson dat die kans groot was, als de bevolking wapens had gehad. ‘Dat is de reden dat dictators als eerste mensen hun wapens afnemen,’ zei Carson.

De Joodse burgerrechtenorganisatie Anti-Defamation League (ADL) heeft zich eerder al fel uitgesproken tegen beweringen als die van Carson en nu ook Young. ‘Deze verdraaiing van de historische feiten is zeer beledigend voor Joden, overlevenden van de Holocaust en degenen die dapper tegen Hitler hebben gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog,’ schreef ADL-directeur Jonathan Greenblatt al in 2015:

Wapens of het ontbreken daarvan hebben de Holocaust niet veroorzaakt, de Holocaust was het product van antisemitisme en het morele falen en de onverschilligheid van mensen.

Bron: CNN

Geef een reactie

Laatste reacties (71)