Laatste update 08:54
27

Republikeinse politicus valt journalist aan, wint evengoed verkiezing

De Republikeinse politicus Greg Gianforte heeft een zetel gewonnen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De kiezers van Gianforte vonden het klaarblijkelijk geen probleem dat de politicus een dag eerder tijdens de laatste loodjes van de campagne een journalist van The Guardian aanviel.

Journalist Ben Jacobs wilde Gianforte donderdag een paar vragen stellen. Gianforte antwoordde dat Jacobs later terug moest komen. Jacobs zei dat daar geen tijd voor was en wilde zijn vraag opnieuw stellen. Daarop viel Gianforte Jacobs aan en werkte hem hardhandig naar de grond. Daarbij brak Gianforte de bril van Jacobs. Van de aanval op de journalist zijn geluidsfragmenten die The Guardian heeft gepubliceerd.


De aanval gebeurde in het bijzijn van meerdere getuigen, waaronder ook enkele journalisten van Fox News. Een van hen, Alicia Acuna vertelde:

Gianforte greep Jacobs met beide handen bij zijn nek en sloeg hem tegen de grond. Faith, Keith en ik keken vol ongeloof toe hoe Gianforte vervolgens op de verslaggever in begon te slaan. Terwijl Gianforte Jacobs tegen de grond hield, schreeuwde hij ‘Ik ben hier helemaal klaar mee’.  

Jacobs deed aangifte van mishandeling, maar omdat hij volgens de plaatselijke sheriff niet gewond was en weinig schade had opgelopen, werd besloten Gianforte niet aan te houden. Ook kreeg Gianforte geen vliegverbod, wat doorgaans wel gebeurt bij mensen naar wie een onderzoek wegens mishandeling loopt. De rechtszaak staat gepland voor 7 juni.

Ondanks dit alles hadden de kiezers toch genoeg vertrouwen in Gianforte om hem een zetel in het Huis van Afgevaardigden te geven. Tijdens de overwinningsspeech kwam Gianforte zelf nog op de aanval terug. Hij bood zijn excuses aan Jacobs aan en zei dat hij niet zo had moeten reageren.

Bron: CNN / Beeld: YouTube/CBSN

Geef een reactie

Laatste reacties (27)