Laatste update 09:39
25

Republikeinse zetels aan zijden draadje: hertellingen in Florida

Terwijl alle originele stemmen nog niet eens geteld zijn is besloten dat de stemmen voor zowel de gouverneurszetel als een Senaatszetel tijdens de Midterm-verkiezingen in Florida opnieuw geteld moeten worden. Dat heeft de secretary of state van Florida, Ken Detzner, zaterdag bekend gemaakt. In Florida, een notoir verdeelde ‘purple state’ is het verschil in de getelde stemmen minder dan een 0,5 procentpunt waardoor een hertelling wettelijk vereist is.

In eerste instantie leken beide races beslist te zijn in het voordeel van de Republikeinen, de Democratische gouverneurskandidaat Andrew Gillum had zelfs zijn verlies al toegegeven en zijn tegenstander, Trump-loyalist Ron DeSantis, gefeliciteerd. Inmiddels heeft hij die verklaring ingetrokken en eist hij dat alle stemmen worden geteld. In de Senaatsrace is het eveneens spannend. De Republikein Rick Scott, momenteel gouverneur, heeft slechts 12.500 stemmen meer dan de zittende Democratische senator Bill Nelson en loopt daarmee maar 0,15 procentpunt voor. Donderdag om 15.00 uur (Amerikaanse tijd) volgen de definitieve uitslagen.

Toen Scott zijn winst zag verdwijnen en doorkreeg dat de Democraten het er niet bij zouden laten zitten – zoals in het verleden wel het geval was – opperde hij dat er sprake zou zijn van fraude. Net als Donald Trump. Floridiaanse autoriteiten onder leiding van zijn eigen partijgenoten melden echter dat daar geen enkele aanwijzing voor bestaat.

In Georgia blijft de gouverneursrace eveneens spannend. De secretary of state Brian Kemp was eveneens de Republikeinse kandidaat en zette alles in de strijd om kiesgerechtigden in Democratische bolwerken het stemmen te verhinderen. Toen bekend werd dat honderden stemapparaten buiten de verkiezingen waren gehouden en dat tienduizenden stemmen uit districten met een overwegend zwarte populatie werden achtergehouden, weigerde de Democratische uitdager Stacey Abrams dan ook haar verlies toe te geven op basis van de voorlopige uitslag. Ook die race in de staat met extreme gerrymandering blijft nek aan nek.

Cc-foto: Democratische gouverneurskandidaat Andrew Gillum (FL), Village Square

Geef een reactie

Laatste reacties (25)