80

Research ‘vleeshufters’ blijkt verzonnen

Verantwoordelijk hoogleraar Diederik Stapel op non-actief gesteld. Collega-onderzoeker Roos Vonk reageert beduusd

Het onderzoek van een aantal hoogleraren waaruit zou blijken dat mensen minder sociaal worden als ze aan vlees denken, berustte op fraude. Dat meldt de NOS donderdag. Een van die hoogleraren, professor Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, is gisteren op non-actief gezet omdat hij met onderzoeksdata had gesjoemeld.

De twee andere hoogleraren die bij het vleesonderzoek waren betrokken, noemen het “een afgang van mega-formaat”, zo meldt de NOS. Volgens hoogleraar Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen gebruikte Stapel verzonnen data. Vonk schrijft donderdag op haar eigen website:

Terugkijkend is dit wel een afgang van mega-formaat. Niet alleen was het onderzoek niet waardevrij, de resultaten waren compleet fake! Ik wil dan ook iedereen tegen wie ik soortgelijke dingen heb gezegd mijn welgemeende excuses aanbieden. Ik wil ook duidelijk maken dat er vermoedelijk helemaal geen onderzoeksresultaten bestaan over de effecten van denken aan vlees, en dat we hierover dus geen enkele uitspraak kunnen doen. We kunnen niet zeggen dat het denken aan vlees mensen hufterig of eenzaam maakt (zoals we zeiden), maar ook niet dat het omgekeerd is. We weten het niet. De vragen die we hierover hadden moeten we alsnog onderzoeken en dat zullen we ook doen.

Over de conclusie van het onderzoek, dat mensen hufterig worden als ze aan vlees denken, ontstond vorige maand ophef. Critici zeiden dat de onderzoekers de uitkomsten naar hun hand hadden gezet. Vonk zei dat ze daar destijds boos over was, maar geeft nu toe dat de critici gelijk hadden.

Foto-cc: Flydime

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (80)