Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Reserves zorgverzekeraars fors gegroeid

  •  
23-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
verz_300
Buffers vele malen groter dan wettelijk nodig. Overschot kan worden ingezet om geld terug te geven aan de verzekerden... in theorie
De financiële buffers van zorgverzekeraars zijn als gevolg van de enorme winsten de afgelopen drie jaar forst gegroeid. Het overschot verdubbelde tussen 2011 en 2014 van 4,3 miljard naar 8,5 miljard euro. Alleen al in 2014 vond een stijging plaats van 1,7 miljard euro.
Dat blijkt uit een analyse van Zorgkiezer.nl op basis van de statistieken van De Nederlandsche Bank (DNB) en de jaarverslagen van zorgverzekeraars. Dat is opvallend, gezien de discussie die sinds 2012 speelt over de hoge winsten en het oppotten of teruggeven door de zorgverzekeraars. In al die tijd zijn de reserves dus alleen maar gegroeid. 
Door deze stijging hebben de zorgverzekeraars 8,48 miljard euro meer in kas dan zij onder de huidige regels als reserve moeten aanhouden. Vanaf 2016 gelden strengere regels en moeten de zorgverzekeraars hogere buffers aanleggen. 
Het ministerie van Volksgezondheid kondigde tijdens Prinsjesdag aan dat de jaarpremie naar gemiddeld 1.243 euro zou stijgen. Verzekeraar DSW maakte dinsdag al de premie bekend, traditiegetrouw als eerste. Bij hen viel, zoals vaker het geval is, de premie lager uit dan de schatting van het ministerie. 
De verschillen in reserves bij de zorgverzekeraars zijn flink. De extra buffers van de rijkere verzekeraars zijn twee tot drie keer hoger dan die van minder rijke. Zo hebben ASR (1.771 euro per verzekerde) en Achmea (699 euro) bijvoorbeeld vele malen meer te besteden dan VGZ (294 euro) en ENO (237 euro). Dit betekent dat de rijkere verzekeraars met de prijzen kunnen gaan stunten in de slag om de overstapper die straks weer begint. 
Peter Ruys van Zorgkiezer.nl denkt dat de verschillen in de reserves dit jaar mogelijk leiden tot prijsverschillen in het zorgpakket. In theorie kunnen de rijkere zorgverzekeraars diep in de buidel tasten en de premie wat minder fors laten stijgen.
‘De verzekeraars maken zoveel winst, dat ze niet in staat zijn om dat terug te betalen,’ zegt Ruys in het NOS Radio 1 journaal. ‘Dat klinkt vreemd, maar het is goed nieuws: ze kunnen de kosten dus in de hand houden. Er is genoeg geld in kas.’ 
Vanuit zowel de politiek als de maatschappij neemt de roep al langer toe om de winsten en buffers in te zetten om de premies te laten zakken,. Of om deze ten minste minder hard te laten stijgen. Met de miljarden aan overtollige reserves is dat in theorie mogelijk, maar om de zorgverzekeraars inderdaad bereid zijn een deel van het geld terug te geven aan de verzekerden zal moeten blijken. 
cc-beeld: d_boots

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.