Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Resolutie Syrië unaniem aangenomen

  •  
27-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vn.jpg
Syrië-resolutie aangenomen... Vernietiging chemische wapens voor 1 juli 2014... Historisch telefoongesprek Obama-Rohani...
Een resolutie om het chemische wapenarsenaal van Syrië te ontmantelen én een afspraak om op 15 en 16 oktober in Génève verder te praten over het Iraanse nucleaire programma. Bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de diplomatie goede zaken gedaan.
De Veiligheidsraad heeft vrijdagavond (lokale tijd) unaniem ingestemd met de resolutie over de vernietiging van chemische wapens in Syrië. VN-chef Ban Ki-moon sprak van een ”historische resolutie”.
Dit zijn de eerste goede berichten over Syrië sinds lange tijd.”
De resolutie over Syrië is een diplomatieke doorbraak. Rusland en de VS (en in hun kielzog de andere drie permanente leden van de V-raad) werden het eens over een ‘bindende’ en ‘afdwingbare’ resolutie om het regime van president Assad te ontdoen van zijn gifgaswapens. Bedoeling is dat de wapens voor 1 juli volgend jaar vernietigd zijn. Dinsdag al gaan de wapeninspecteurs aan de slag in Syrië.
Om de resolutie rond te krijgen moesten de VS de nodige concessies doen aan de Russen, zo meldt The New York Times. Nergens in de tekst wordt gesproken over wie verantwoordelijk is voor de gifgasaanval op Damascus op 21 augustus. En nergens wordt gesproken over militair ingrijpen als Syrie zijn verplichtingen niet nakomt. Toch is die optie niet van tafel, aldus minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een interview met CBS.
We hebben de dreiging niet van tafel gehaald. Hij maakt alleen geen deel meer uit van deze resolutie.”
Ingrijpen kan echter alleen maar na een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad. Maar volgens Samantha Power, ambassadeur van de VS bij de VN kan er geen misverstand over bestaan:
Deze resolutie maakt duidelijk dat er consequenties zitten aan niet meewerken.”
RTEmagicC_iranvn_01.jpg
Hoop na gesprekken met Iran
Optimisme dus in New York over deze nieuwe stap voorwaarts in de kwestie-Syrië. Optimisme ook over de toenadering tussen de VS en Iran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif sprak eerst met zijn collega’s uit de VS, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Rusland en China gezamenlijk (foto) en daarna nog onder vier ogen met John Kerry. Na afloop waren de reacties positief. De Britse minister Hague zag een verandering in ‘toon en geest’ bij Iran en Zarif zelf noemde de gesprekken ‘zeer constructief’. Kijk hieronder naar het commentaar van John Kerry na zijn gesprek met Zarif.
Afgesproken is dat er binnenkort in Génève op hoog niveau verder wordt onderhandeld. Iran wil snel zaken doen in de hoop dat de sancties tegen het land dan van tafel gaan. John Kerry liep iets minder hard van stapel. Eerst moet Iran VN-inspecteurs toelaten tot zijn ondergrondse uraniumverrijkingsfabriek en echt bewijzen dat het geen eigen kernwapen wil hebben. Pas daarna kan er gesproken worden over het opheffen van de sancties.
Kortom, er moet nog veel gebeuren, maar de eerste stap is gezet. En de hoop is er dat de grote mogendheden en Iran er binnen een jaar uit zijn.
Update zaterdag: telefoongesprek tussen Obama en Rohani
Dat er hoop is, blijkt ook uit het telefonische onderhoud dat president Obama en zijn  Iraanse collega Rohani gisteravond hadden, het eerste contact op dit niveau sinds 30 jaar. Handen schudden bij de VN bleek afgelopen week nog een stap te ver, maar ook dit telefonische contact kan al rekenen op het predikaat ‘historisch’.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.