55

‘Restschuld voor kwart woningbezitters’

Voorspelling op basis van de maatregelen uit het Kunduz-akkoord

Bijna een kwart van alle Nederlandse woningbezitters zal eind volgend jaar een hogere hypotheek hebben dan de waarde van zijn woning.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van voorspellingen, die ING-economen in hun nieuwe Kwartaalmonitor Woningmarkt doen. Ze baseren hun voorspelling op de aanname dat het Kunduz-akkoord per 1 januari 2013 wordt uitgevoerd. De Volkskrant:

Halverwege 2011 hadden 517 duizend huishoudens een potentiële restschuld bij verkoop van de woning, omdat hun hypotheek hoger was dan de verkoopwaarde. Volgens ING stijgt dit aantal volgend jaar naar 800 duizend huishoudens, 23 procent van alle huiseigenaren met een hypotheek.

Het aantal te koop staande woningen stagneert. ING-econoom Dimitry Fleming denkt dat steeds meer huiseigenaren van verkoop zullen afzien naarmate de prijzen verder dalen. Het aanbod zal daardoor voor een steeds groter deel bestaan uit woningen van mensen die wel móéten verhuizen en van verkopers die een huis geërfd hebben waar ze zelf niet in willen wonen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (55)