Laatste update 13:43
22

Resultaten onderzoek naar VVD-Kamerlid pas na verkiezingen bekend gemaakt

De uitkomsten van het integriteitsonderzoek naar pandjesbaas en VVD-Kamerlid Wybren van Haga worden pas bekend gemaakt na de gemeenteraadsverkiezingen later deze maand. NRC schetste een profiel van het Kamerlid die er om bekend staat geregeld collega’s te schofferen.

Zo noemde Van Haga, die voordat hij Kamerlid werd in de gemeenteraad van Haarlem zat, een collega-raadslid een ‘NSB’er’. Hij vergeleek controle’s op zijn bedrijf met ‘razzia’s’ en hield lijstjes bij van zwakheden van raadsleden om ze onderuit te kunnen halen. In NRC laten meerdere Haarlemse raadsleden weten dat ze blij waren met het vertrek van Van Haga naar de Tweede Kamer.

Het integriteitsonderzoek is 19 december geïnitieerd door VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. De verhuur van Van Haga zijn panden in Amsterdam zou niet aan de regels voldoen. Daarnaast zou hij zich nog actief met zijn vastgoedbedrijf bezighouden. Dit mag niet als Tweede Kamerlid. In september 2017 liep er ook al een onderzoek naar de opmerkelijke verkoop van een pand in Amsterdam door Van Haga aan oud-burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders (PvdA) .Dat bracht geen ontoelaatbare zaken aan het licht

Volgens Schneiders, een vriend van Van Haga, bestaat de kans dat als de VVD’er de partij uit wordt gezet na afronding van het onderzoek hij zijn zetel meeneemt. Hij zou zich mogelijk ook kunnen aansluiten bij Forum voor Democratie. De huidige coalitie met 76 zetels heeft dan geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)