63

‘RET luistert gesprekken trampassagiers af’

Update: College Bescherming Persoonsgegevens: RET had afluisteren vooraf kenbaar moeten maken  

Het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET luistert met geheime elektronische apparatuur gesprekken af die passagiers in de trams voeren. Dat beweert opinieweekblad Elsevier op basis van eigen waarneming. Het vervoersbedrijf bevestigt noch ontkent en wil ook niet zeggen of de gegevens worden opgeslagen.

2049 van Feijenoord
Elsevier schrijft:

Een journalist van Elsevier heeft recent gezien hoe een RET-trambestuurder op basis van een elektronisch afgeluisterd gesprek een vermeend racistisch incident meldde aan de meldkamer. (…) ‘Wij houden op verschillende manieren de veiligheid van passagiers in de gaten, maar daarover geven wij geen details,’ aldus een woordvoerder.

Al langer hangen er in de Rotterdamse trams camera’s. Daarvan bestaat het beeld dat ze alleen bedoeld zijn om hinderlijk of strafbaar gedrag te registreren. Nu lijkt het vervoersbedrijf zich onder het mom van veiligheidsbeleid dus ook te richten op de inhoud van gesprekken.

De laatste tijd zwelt in Rotterdam de kritiek aan op het doorgeslagen veiligheidsbeleid. Onschuldige burgers worden steeds vaker slachtoffer van gretige handhaving. Zo werden in stadsparken mensen bekeurd omdat ze wijn dronken bij het picknicken. Het totale alcoholverbod in bepaalde gebieden van de stad is ingesteld om een groep alcoholisten te weren.

Update 10:00

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte wil een spoeddebat over de kwestie, twittert hij vanuit Moskou:

Ik mag dan wel in Moskou zitten. Toch spoeddebat aangevraagd over RET die passagiers afluistert. Daar kan de KGB nog een puntje aan zuigen..

Update 13.00

De aanvraag voor een spoeddebat wordt ook gesteund door D66. Bonte twittert:

D66 doet ook mee met aanvraag spoeddebat over afluisterpraktijken RET (thanks @SalimaBelhaj!) bit.ly/JcQscK

Update 18.00

Het College Bescherming Persoonsgegevens vindt dat RET vooraf kenbaar had moeten maken dat in sommige trams geluid wordt opgenomen. Een woordvoerster van RET zei vanmiddag tegen BNR-Nieuwsradio

“Er hangen wel stickers in de trams waarop staat dat er camerabeelden worden gemaakt, maar geen stickers waarop ook staat dat er wordt meegeluisterd. […] De politie kan de beelden opvragen en alleen de bevoegde mensen kunnen die bekijken en luisteren.

cc-foto: Alexander Meijer

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (63)