25

Retour afzender a.u.b.

Obama vraagt high tec vliegtuigje terug van Iran

De Verenigde Staten hebben Iran gevraagd om een drone, een onbemand vliegtuig, dat op Iraanse bodem terechtgekomen is terug te geven. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd. “We hebben het teruggevraagd. We wachten af hoe de Iraniërs reageren.”

Iran liet vorige week weten dat het een Amerikaans spionagetoestel had neergehaald boven het oosten van het land. Het zou gaan om een zeer geavanceerde RQ-170 Sentinel. Obama heeft nu dus voor het eerst bevestigd dat de drone in Iraanse handen is.

Amerikaanse functionarissen hadden vorige week anoniem bekendgemaakt dat het toestel een missie uitvoerde voor de CIA. Ze vertelden ook dat de drone niet neergehaald werd door de Iraniërs, maar een technisch mankement had.

Iran heeft vandaag laten weten het toestel te willen namaken. De staatstelevisie verkondigde dat wetenschappers op het punt staan de geheime software van het spionagevliegtuig te ontrafelen. Of dat een provocatie is of de realiteit, is onduidelijk

De Iraanse generaal Hossein Salami, zei zondag al dat het land niet van plan is het vliegtuig terug te geven. Salami noemde de schending van het Iraanse luchtruim een ‘vijandige daad’ die een ‘groter’ antwoord verdient. Hij liet in het midden wat hij daar precies mee bedoelde.

De Morgen: Obama vraagt zijn onbemande vliegtuig terug van Iran

Ook op zoek naar een geheim vliegtuig?: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (25)