Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Revolutie in Argentinië: Homohuwelijk mag

  •  
15-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Na 15 uur lang debatteren is het homohuwelijk in Argentinië nu een feit, meldt RNW
Met 33 stemmen voor en 27 stemmen tegen is het wetsvoorstel met een nipte meerderheid door de senaat goedgekeurd. Argentinië is het eerste land in Latijns-Amerika dat het homohuwelijk legaliseert.
Woensdag raakten voor- en tegenstanders nog slaags met elkaar tijdens een demonstratie. Donderdag was er euforie: honderden mensen juichten voor het parlementsgebouw en riepen ‘gelijkheid, gelijkheid’.
Oud-president Adolfo Rodriguez sprak van een ‘gigantische stap voorwaarts’. Tegelijkertijd waarschuwde hij wel dat het ‘op straat een tijd zal duren voordat haat en verbolgenheid verdwenen zijn’. In het overwegend Rooms-Katholieke land, 90 procent van de inwoners is katholiek, is er veel verzet geweest. Donderdag baden enkele priesters bij het parlementsgebouw in de hoop dat het wetsvoorstel niet aangenomen zou worden. Ook vroeg de Kerk, onsuccesvol, een nationaal referendum aan om op die manier het homohuwelijk te stoppen.
Partijleider Miguel Pichetto sprak van een ‘historische dag’.
cc-foto: blmurch

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.