12

‘Revolutie’ in Pakistan

Geestelijke leidt 'lange mars' van Lahore naar Islamabad om hervormingen te eisen

Honderdduizenden betogers zijn zondag onder leiding van geestelijke Tahirul Qadri begonnen aan een mars van de oostelijke stad Lahore naar de hoofdstad Islamabad. Daar willen ze van de overheid hervormingen politieke hervormingen eisen. Verwacht wordt dat hun aantal zal groeien naarmate de ‘lange mars’ meer steden en dorpen aandoet, zo meldt nieuwszender Al Jazeera.


De leider van de lange mars is Tahirul Qadri, een geestelijke die in December naar Pakistan terugkeerd na jaren in Canada te hebben verbleven. Hij zegt de mensen te willen leiden in een ‘vreedzame revolutie’, zo is te lezen op de website van Al Jazeera.

Corruptie
Qadri heeft de overheid beschuldigd van corruptie en incompetentie. Hij eist dat er nog voor de verkiezingen in het voorjaar politieke hervormingen worden doorgevoerd. “Dit is een mars voor mensenrechten, het uitroeien van armoede, de soevereiniteit van de grondwet, de rechtstaat en een einde aan de corruptie”, citeert Al Jazeera de geestelijke.

De Pakistaanse regering zegt dat Qadri deel uitmaakt van een samenzwering die erop uit is de verkiezingen uit te stellen en een greep naar de macht te doen. Het wordt de mars dan ook niet makkelijk gemaakt om de hoofdstad te bereiken. De belangrijkste toegangswegen naar Islamabad zijn afgesloten. Tienduizend politieagenten zijn op de been gebracht. De bussen en vrachtwagens waarmee de duizenden betogers zich verplaatsen worden van de weg gehaald uit, uit veiligheidsoverwegingen, zegt de overheid. Omdat de Taliban de stoet zouden kunnen volgen zijn worden maandag, de dag dat de mars naar verwachting aankomt, de scholen, bedrijven en ambassades in de buurt gesloten.

Onrust
Qadri wil dat er een onafhankelijk zakenregering komt die niet alleen door politieke partijen wordt samengesteld, maar ook in samenspraak met het leger en de rechterlijke macht. Behalve de stoet enthousiaste volgelingen roept Qadri met zijn vage wensen ook kritiek op. Ahmed Mahboob, hoofd van een denktank die democratie wil bevorderen zegt dat de geestelijke slechts meewaait met een storm van onrust die in Pakistan woedt.

Pakistan kampt met een kwakkelende economie, gewelddadig verzet van aan Taliban en Al Qaida gerelateerde groeperingen, een record aantal aanslagen op de shi’itische minderheid en een energiecrisis. In de stad Quetta protesteerden mensen zondag voor de derde dag op rij nadat twee aanslagen aan tientallen mensen het leven hadden gekost. De wegen naar Quetta werden geblokkeerd met de doodskisten. De nabestaanden houden de regering verantwoordelijk voor de aanslagen. Ze weigeren de doden te begraven totdat zij haar falen erkent.

Al Jazeera: Thousands joint Pakistan cleric’s ‘long march’

Geef een reactie

Laatste reacties (12)