17

Rijk koopt geen groene stroom maar ‘sjoemelstroom’

UPDATE PvdA vraagt minister Kamp om opheldering .... Overheid koopt Noorse stroom in die niets toevoegt aan productie duurzame energie

De rijksoverheid ‘vergroent’ haar stroomgebruik komend jaar voornamelijk met de aankoop van goedkope certificaten uit Noorwegen. Dat meldt de Volkskrant. Op de feitelijke productie van groene stroom heeft dit geen enkel effect.

UPDATE 10.45
De PvdA vraagt minister Henk Kamp (Economische Zaken) om opheldering over de ‘sjoemelstroom’ die het Rijk inkoopt. De coalitiepartij wil Kamp daarvoor naar de Tweede Kamer roepen, liet PvdA-kamerlid Jan Vos vrijdag weten. Dat meldt Trouw.
Eerder
Op papier is het Rijk, met al zijn ambtenaren, gebouwen en apparaten, een van de grootste afnemers van groene stroom in Nederland, stelt de Volkskrant. De overheid wil zo doelstelling behalen dat er minder van het broeikasgas CO2 in de lucht komt. Maar de groene stroom die het Rijk eind vorige maand heeft ingekocht, leidt nauwelijks tot reductie van CO2. De vooral Noorse certificaten zijn wettelijk toegestaan, maar worden alom gezien als ‘sjoemelstroom’. Ze zijn omstreden omdat er geen watt extra duurzame energie voor wordt opgewekt.

De Noorse waterkrachtcentrales produceren stroom voor Noorse klanten. Dat product wordt echter niet ‘groen’ genoemd. Door het bijbehorende groene etiket (‘garantie van oorsprong’ of GVO) afzonderlijk te verkopen, kunnen de Noren er iets extra’s aan verdienen.

Al in 2008 stond de handel in ‘sjoemelstroom’ ter discussie. Onder meer de PvdA wilde er een eind aan maken. Martijn Ophuis van veilingplatform Climex, dat de overheid adviseert bij de inkoop van duurzame energie, denkt dat de overheid is  ‘verscheurd’: enerzijds is zij wetgever, anderzijds klant die voor de laagste prijs gaat.

Volkskrant: Groene stroom die Rijk inkoopt is ‘sjoemelstroom’

Foto-cc: Hammer51012

Geef een reactie

Laatste reacties (17)