5

Rijk steeds minder kwijt aan universitair diploma

Aantal studenten stijgt harder dan het bedrag dat overheid eraan uitgeeft

De totale kosten om iemand op te leiden van de basisschool tot en met een universitair masterdiploma zijn 153.000 euro. De kosten van het universitaire deel van het gehele onderwijstraject zijn in tien jaar niet zo laag geweest, meldt Trouw maandag. Oorzaak is dat het aantal studenten harder is gestegen dan de rijksbijdrage aan de universiteiten. Dat rekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit op basis van gegevens uit 2010. Het totale bedrag dat naar universiteiten ging, steeg de afgelopen tien jaar met 15 procent, terwijl het aantal studenten toenam met 38 procent, naar 246.000.

Trouw meldt verder:

Tussen 2000 en 2009 stegen de totale kosten van 114.000 naar 154.000 euro. Vorig jaar daalde het voor het eerst weer licht. Bij de totale kosten om iemand op te leiden, wordt uitgegaan van de uitgaven van de overheid en de private sector aan onderwijsinstellingen. Studiefinanciering wordt niet meegerekend. Voordat iemand zijn of haar masterdiploma haalt, moet ten minste de basisschool en de middelbare school afgerond worden. Regelmatig gaat er ook nog een hbo-diploma aan vooraf.

Dit hele voortraject is volgens de CBS-cijfers duurder geworden, behalve de prijs van een universitaire opleiding. Het effect daarvan was vorig jaar zelfs zo sterk dat de prijs van het hele traject omlaag is gegaan.

Trouw: Een universiteitsdiploma kost het rijk steeds minder geld

CBS: Universitair diploma goedkoper

Geef een reactie

Laatste reacties (5)