Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijke Europeanen: Laat ons meer belasting betalen

  •  
30-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rich_300.jpg
In Frankrijk, Italië, Spanje en nu ook in Duitsland volgen vermogenden het voorbeeld van Warren Buffett 
In Duitsland hebben vijftig rijken zich verenigd in de groep ‘De rijken voor kapitaalheffing’. Ze hebben bondskanselier Merkel opgeroepen de rijken in het land met 5 procent extra te belasten om het gat tussen arm en rijk te verkleinen en een crisis te verhelpen. Met die maatregelen bezuinigt Duitsland 100 miljard euro in twee jaar.
Dieter Lehmkuhl, oprichter van de Duitse groep, verbaasde zich dat in Duitsland niemand zich had aangesloten bij het genootschap van Warren Buffett of die van de Franse Liliane Bettencourt. Twee vermogenden die hun regering al eerder opriepen om de rijken in hun land extra te belasten. Lehmkuhl is een gepensioneerde arts met een vermogen van 1,5 miljoen euro. Hij vroeg Merkel twee jaar geleden al om de belastingen voor rijken omhoog te gooien.
We zijn samen een brede kerk met leerkrachten, artsen en ondernemers. De meeste rijkdom van ons is geërft. We hebben meer geld dan we nodig hebben.
Voor de actie van Lehmkuhl was het Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk, die actie voerde. Samen met 15 andere miljardairs tekende ze een verklaring om gezamenlijk een speciale bijdrage te leveren aan de Franse schatkist om het land uit de financiële crisis te helpen. In Italië stak Luca di Montezemolo, directeur van Ferrari zijn hand uit door te zeggen dat het enige goede wat hij als rijke kan doen, meer belasting betalen is. En ook in Spanje overweegt de regering nu een extra belasting voor rijken.
Begin augustus gaf de Amerikaanse miljardair Warren Buffett de aanstoot voor extra hoge belastingen voor rijken. Hij zegt dat zijn vrienden lang genoeg ‘vertroeteld’ zijn door een miljardairs-vriendelijk congres. De belastingdruk is volgens hem voor rijken veel minder hoog dan voor de lagere klassen. Zo betaalt hij maar 17,4 procent belasting over zijn inkomen, terwijl de belastingdruk voor lagere klassen gemiddeld op 36 procent ligt.
cc-foto: Brunotto
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.